Dostupni linkovi

Zeman se izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine


Češki predsednik Miloš Zeman i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rukuju se nakon konferencije za novinare u Praškom zamku u Pragu, 18. maja 2021.
Češki predsednik Miloš Zeman i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rukuju se nakon konferencije za novinare u Praškom zamku u Pragu, 18. maja 2021.

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se 18. maja u Pragu pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za bombardovanje bivše Jugoslavije 1999. godine, za koje je kao tadašnji premijer Češke u ime vlade dao saglasnost.

Zeman je u obraćanju medijima posle razgovora sa Vučićem u predsedničkom zamku Hradčani podsetio da je srpski narod izrazio podršku Česima i 1938. godine, kada su ih, kako je kazao, izneverili zapadni saveznici i 1968. godine, kada su ih izneverili istočni, jer su u Čehoslovačku upale trupe Varšavskog pakta i okupirao je Sovjetski Savez.

„A mi smo im se zahvalili bombardovanjem. Zato bih u svoje ime želeo da se izvinim za tadašnje bombardovanje Jugoslavije. Želeo bih da zamolim srpski narod za oproštaj. Sve vreme me je to mučilo. Kada se odlučivalo o bombardovanju, bili smo tek nekoliko nedelja u NATO. Bili smo poslednji koji su dali saglasnost“, kazao je češki predsednik.

Izvinjenje češkog predsednika zbog bombardovanja bivše SR Jugoslavije i molbu sprskom narodu za oproštaj preneo je na svom instagram profilu i predstavnik za medije češkog predsednika Jirži Ovčaček.

Zeman je kazao da opravdanje ne može da bude ni to što je Češka očajnički tražila makar još jednu zemlju da se usprotivi bombardovanju i da je to jednostavno bio nedostatak hrabrosti.

„Od ovog trenutka će srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, nego i bratski narod. Srpski narod neće zaboraviti ove reči Zemana, večno ćemo biti zahvalni jer ovo što je on izgovorio oko bombardovanja niko drugi nije izgovorio“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na Zemanovu izjavu istog dana reagovala je predsednica opozicione liberalne stranke Marketa Pekarova Adamova koja je na svom Twitter profilu podsetila da je Zeman podržao NATO akciju kada je bio premijer Češke.

Pekarova Adamova je objavila i dokument kojim se to potvrđuje.

U njemu se vidi da je Zeman potpisnik dokumenta u ime Vlade kojim se daje dozvola za upotrebu češkog vazdušnog prostora od strane NATO vojnih aviona koji su učestvovali u operaciji na prostoru bivše Jugoslavije.

U dokumentu se takođe pozivaju ministri odbrane, spoljnih poslova i saobraćaja da rade zajedno kako bi osigurali bezbedan prolaz tih aviona.

"Miloš Zeman se izvinio za Miloša Zemana. Može da nastavi izvinjavajući se svim ljudima o kojima je lagao. Može da počne sa Ferdinandom Peroutkom", navela je ona u objavi.

Ferdinand Peroutka je bio poznati pisac i novinar u međuratnom periodu, koji je bio i prvi direktor čehoslovačkog biroa Radija Slobodna Evropa.

Preživeo je šest godina u koncentracionom logu, a Zeman ga je 2015. optužio da je tridesetih godina 20. veka napisao članak u kojem je Hitlera nazvao „gospodinom“, kao i da se divio nacističkom diktatoru.

To je izazvalo negodovanje, a od Zemana je traženo da pruži dokaz o članku.

Sudski proces zbog toga je pokrenula Peroutkina unuka. Sud u Pragu presudio je 2019. godine da je potrebno da se Zeman izvini, što on nikada nije uradio.

Predsednik Zeman je pohvalio tokom susreta sa Vučićem 18. maja sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske, ili makar korektne, odnose sa svim značajnim zemljama, a dodao je da je optimista i u pogledu srpsko-češke privredne saradnje, pošto, kako je kazao, u dokumentima za razgovore ima čak tri stranice čeških preduzeća koja uspešno ulažu u Srbiji.

Vučić je rekao da je sada obim trgovinske razmene Češke i Srbije 1,2 milijarde evra, a već ove godine može da dostigne 1,4 milijarde čime bi Češka skočila sa 11. mesta spoljnotrgovinskih partnera na osmo.

Češki predsednik Miloš Zeman i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Pragu 18. maja 2021.
Češki predsednik Miloš Zeman i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Pragu 18. maja 2021.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije govorio i o privrednoj saradnji dve zemlje, dodavši da će tokom dvodnevne posete Češkoj voditi razgovore sa predstavnicima mnogih čeških kompanija, poput Škode.

„Omogućićemo najbolje uslove za saradnju. U ovoj godini u prva tri meseca imamo rast trgovinske razmene od 18,5 odsto. Ako tako budemo nastavili, u narednih nekoliko godina možemo da dođemo do dve milijarde trgovinske razmene“, dodao je on i napomenuo da je Srbija uz Litvaniju bila zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi.

U ovom, "ne tako lakom poslu", kazao je Vučić, ulogu će imati i češke kompanije.

Na početku posete, predsednik Češke Miloš Zeman uručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "Orden belog lava, najveće državno priznanje te zemlje, a predsednik Srbije uručio je češkom kolegi "Orden Republike Srbije na lenti", objavljeno je na instagram profilu predsednika Srbije.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata (Gornjeg doma parlamenta) Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije virusa korona.

XS
SM
MD
LG