Dostupni linkovi

Amnesti internešenel pozvao Međunarodni sud da istraži izraelske napade


Spasioci izvlače ljude zarobljene ispod ruševina nakon vazdušnog napada Izraela (16. maj 2021)
Spasioci izvlače ljude zarobljene ispod ruševina nakon vazdušnog napada Izraela (16. maj 2021)

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) pozvala je danas (16. maj) Međunarodni krivični su (MKS) da istraži izraelski napad na zgradu u kojoj su bile kancelarije stranih medija i još jedan napad u kojem je poginulo desetoro ljudi, uključujući osmoro dece, označivši takve napade ratnim zločinom.

Ova organizacija je saopštila da je "duboko zabrinuta zbog rastućeg broja ubijenih" u Gazi, gde je ukupan broj žrtava u izraelskim napadima od ponedeljka, kada su počeli sukobi sa palestinskim ekstremističkim organizacijama, premašio 180.

U subotu je u izraelskim napadima iz vazduha na izbeglički logor Al Šati ubijeno deset članova jedna porodice, a istog dana je sa zemljom sravnjena zgrada u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa, Al Džazire i kuvajtske televizije.

Amnesti internešenel je objavila na Tviteru da sud u Hagu mora istražiti napad na logor Al Šati, navodeći da su direktni napadi na civile ratni zločin i da se i napad na zgradu medija mora istražiti kao ratni zločin.

Navedeno je da se taj napad uklapa u šablon izraelskog kolektivno kažnjavanja palestinskog stanovništva.

Pogibija porodice u izbegličkom logoru Al Šati smatrala se najsmrtonosnijim pojedinačnim napadom od početka najnovijih sukoba, a već 16. maja su u novom napadu srušene tri zgrade i poginule su 33 osobe, te je sada to najsmrtonosniji pojedinačni napad od početka sukoba Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom.

Kako navodi palestinsko Ministarstvo zdravlja, među poginulima je 12 žena i osmoro dece.

Ranije danas je izraelska vojska rekla da je bombardovala kuću Yahya Sinwara, lidera Hamasovog političkog krila u pojasu Gaze.

Nije, međutim, saopšteno da li je on ubijen.

„Među pogođenim ciljevima su rezidencije Yahya Sinwara, predsedavajućeg političkog biroa Hamasa u Gazi, kao i njegovog brata Muhammada Sinwara, šefa logistike i ljudstva Hamasa“, navodi se u saopštenju izraelske vojske, objavljujući video pokazujući perjanice dima i intenzivna oštećenja.

Zgrada u Ramat Ganu, pored Tel Aviva, oštećena granatom koju je ispalio Hamas
Zgrada u Ramat Ganu, pored Tel Aviva, oštećena granatom koju je ispalio Hamas

Netaniahu najavio nastavak kampanje u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netaniahu izjavio je da će se kampanja protiv palestinskih militanata "nastaviti koliko god bude potrebno" uprkos tome što su Vašington i Ujedinjene nacije (UN) pozvali na smirivanje situacije.

Netaniahu je ovo upozorenje uputio 15. maja nakon niza vazdušnih napada na visoke zvaničnike i komandante Hamasa, islamističke grupe koja kontroliše Gazu.

"Ne možete se sakriti – ni iznad zemlje, ni pod zemljom. Niko nije imun", rekao je Netaniahu, dodajući da nije bilo "pravednije ili moralnije kampanje" od izraelske protiv Hamasa.

Izraelski vazdušni napadi ranije 15. maja uništili su višespratnicu u gradu Gazi u kojoj su se nalazili međunarodni mediji. Izraelska vojska saopštila je da je uništavanje zgrade legitimno, jer se u njoj nalazila vojna imovina koja pripada Hamasu.

Izrael je unapred upozorio na bombardovanje kako bi se zgrada mogla evakuisati.

Agencija AP je osudila ovaj napad, zatraživši od Izraela da iznese dokaze za svoje tvrdnje da se u zgradi nalazila imovina Hamasa.

“Nema pokazatelja da je Hamas bilo u zgradi”, navodi se u saopštenju.

Palestinci kažu da su u Gazi od izbijanja sukoba 10. maja ubijene najmanje 174 osobe, uključujući 47 dece. Izrael tvrdi da su među mrtvima desetine militanata.

Deset ljudi, uključujući dvoje dece, ubijeno je u militantnim napadima na Izrael, kažu izraelski zvaničnici.

Guterres zgrožen zbog civilnih žrtava

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je zgrožen zbog broja civilnih žrtava u borbama u Gazi i da je "duboko je uznemiren" napadom Izraela na zgradu u kojoj su kancelarije za medije.

"Generalni sekretar podseća sve strane da svako neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodno pravo i mora se izbegavati po svaku cenu", rekao je njegov portparol Stephane Dujarric u izjavi koja je usledila dan uoči sastanka Saveta bezbednosti UN-a na kojem će se razgovarati nasilje.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) će 18. maja održati hitan sastanak o sukobima između Izraela i Palestinaca, najavio je šef diplomatije EU Josep Borell.

"S obzirom na tekuću eskalaciju između Izraela i Palestine i neprihvatljiv broj civilnih žrtava, sazivam u utorak vanredni sastanak ministara spoljnih poslova EU. Koordiniraćemo i razgovarati o tome kako EU može najbolje da doprinese okončanju trenutnog nasilja,", napisao je Borrell na Tviteru 16. maja.

Organizacija islamske saradnje pozvala na okončanje napada na Gazu

Organizacija islamske saradnje danas je na hitnom onlajn-sastanku pozvala da se okončaju napadi izraelske vojske na palestinsko područje Gaze.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, princ Fajsal bin Farhan, pozvao jemeđunarodnu zajednicu da radi na okončanju izraelskih vojnih operacija protiv Gaze i da dopusti da pomoć stigne do te enklave na obali Sredozemnog mora.

Govoreći u Ramali, na Zapadnoj obali, palestinski šef diplomatije Riad Malki je Izrael nazvao "državom aparthejda" koja čini "zločine protiv naroda u Gazi".

On je rekao da je 10.000 ljudi ;raseljeno zbog nasilja koje je počelo u ponedeljak.

Papa osudio nasilje između Izraela i Hamasa

Papa Franja je 16. maja osudio neprihvatljivu "spiralu nasilja" između Izraela i Palestinaca, rekavši da je ubijanje, posebno dece, "znak da oni ne žele da izgrade budućnost već da je unište".

Poglavar Rimokatoličke crkve se s prozora nad Trgom Svetog Petra molio za mir i međunarodnu pomoć kako bi se otvorio put dijalogu.

"Pitam se: šta će doneti ta mržnja i osveta? Da li mi zaista mislimo da možemo izgraditi mir, uništavajući druge. U božije ime... apelujem na primirje" i kraj nasilja, rekao je papa.

Palestinske oružane grupe ispalile su najmanje 2.300 raketa na Izrael od početka rasplamsavanja nasilja.

Izraelska vojska je saopštila da je Hamas ispalio više raketa na Izrael 16. maja rano ujutru.

"Nakon pretnje da će ispaliti rakete na Tel Aviv, Hamas je ispalio tešku raketu iz Gaze u centralni i južni Izrael," tvitovale su izraelske odbrambene snage.

Biden sa Netaniahuom i Abbasom

Američki predsednik Joe Biden je 15. maja razgovarao sa Netaniahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abbasom, apelujući na spuštanje tenzija. U svom razgovoru sa Netaniahuom, Biden je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog rasplamsavanja nasilja, kao i zbog bezbednosti novinara i osudio neselektivne napade na gradove širom Izraela.

Bela kuća je saopštila da je Biden obavestio Netaniahua o kontaktima "visokog nivoa" sa regionalnim partnerima kako bi se ponovo uspostavio mir.

Biden je obavestio Abasa o američkom diplomatskom angažmanu, potvrđujući njegovu podršku rešenju dve države „kao najboljem putu za postizanje pravednog i trajnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se navodi da je Biden rekao Abasu da je Vašington posvećen "jačanju američko-palestinskog partnerstva", ali je američki predsednik takođe "naglasio potrebu da Hamas prestane da ispaljuje rakete u Izrael".

Pet stvari koje treba da znate o izraelsko-palestinskom sukobu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Bidenov izaslanik Hadi Amr trebalo bi da se 16. maja sastane sa izraelskim liderima pre sastanka sa palestinskim zvaničnicima u potrazi za "održivom miru", rekao je Stejt department.

Diplomatija do sada nije uspela da smiri nasilje.
Ovo je najžešća eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca od 2014. godine.

Napetosti su započele ranije ovog meseca u istočnom Jerusalimu, sukobima između palestinskih demonstranata i izraelske policije kod džamije Al-Aksa u Starom gradu koju poštuju muslimani i Jevreji.

XS
SM
MD
LG