Dostupni linkovi

Čadež: Privrednici regiona preko Srbije lakše do dugoročnih viza u UAE


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Privredne komore Dubaija Hamad Buamim
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Privredne komore Dubaija Hamad Buamim

Privredne komore Dubaija i Srbije pomoći će privrednicima Zapadnog Balkana koji posluju i investiraju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u dobijanju "zlatnih" dugoročnih viza, saopšteno je 3. maja nakon sastanka predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika Privredne komore Dubaija Hamada Buamima.

"Danas smo dogovorili da Privredna komora Srbije bude ta institucija koja će Privrednoj komori Dubaija predlagati poslovne ljude za takozvanu dugoročnu zlatnu boravišnu vizu (Golden long-term visa). Mogućnost da brzo i bez velikih procedura ostvaruju svoje poslovne ideje i grade svoje poslove u Dubaiju, imaće ne samo srpski, već i biznismeni iz celog regiona", izjavio je Čadež, a prenosi Privredna komora Srbije.

Čadež je zahvalio predsedniku Privredne komore Dubaija Hamadu Buamimu "na dosadašnjoj dobroj saradnji dve komore".

"Komore Dubaija i Srbije rade veoma naporno i imamo mnogo rezultata. Radićemo zajedno na programu Ekspo (izložba), na kojem radi Privredna komora i Vlada Dubaija, i na privlačenju više biznisa u Dubai kroz program zlatna viza. Time će se produbiti odnosi između Dubaija i Srbije i celog Balkana, i povezati naša dva regiona", rekao je Buamim.

Saradnja Srbije sa UAE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je tokom marta u poseti UAE kada je najavio da će Srbija zajedno sa tom zemljom i Kinom graditi fabriku za proizvodnju kineske Sinofarm vakcine protiv korona virusa.

Pored izgradnje fabrike Sinofarm vakcina, zvaničnici Srbije su najavili dodatnu saradnju sa UAE – od porasta izvoza poljoprivrednih proizvoda do vojno-tehničke saradnje.

Vučić je nakon sastanka sa princom prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom preneo i da su njih dvojica razgovarali o tome da se "prave rizorti (engl. resort, odmarališta) za bogate Evropljane i Azijate, da Srbija može da zarađuje kao zemlja".

Na osnovu međudržavnih sporazuma Srbije i UAE realizovano je nekoliko velikih projekata među kojima je i 'Beograd na vodi', kao i prodaja bivšeg nacionalnog avioprevoznika (JAT).

Projekti su praćeni protestima dela građana, ali i stručnjaka u Srbiji koji ukazuju na netransparentnost i nepoštovanje domaćih zakona.

Stvarne investicije firmi iz UAE po vrednosti odudaraju od onoga što su najavljivali zvaničnici Srbije. Jedna od više puta obećanih investicija iz Emirata od 2013. do danas jeste izgradnja "fabrike čipova vredne milijardu evra".

XS
SM
MD
LG