Dostupni linkovi

Naloženo zatvaranje deponije Uborak kod Mostara


Deponija Uborak je izgrađena 1960-ih i bila je namijenjena za odlaganje komunalnog otpada sa područja Grada Mostara, a posljednjih nekoliko godina je postala regionalno odlagalište smeća
Deponija Uborak je izgrađena 1960-ih i bila je namijenjena za odlaganje komunalnog otpada sa područja Grada Mostara, a posljednjih nekoliko godina je postala regionalno odlagalište smeća

Ministarstvo okoliša i turizma bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) objavilo je u četvrtak, 29. aprila na svojoj zvaničnoj internet-stranici dokument, u kojem je dat rok Gradu Mostaru, na jugu BiH, da u roku od tri godine zatvori spornu deponiju Uborak.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u potvrdio Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, nastalog iz istoimene građanske inicijative sa društvenih mreža, koje okuplja mještane prigradskih naselja Vrapčići i Bijelo Polje.

“Ovaj tekst govori da deponija treba biti zatvorena u roku tri godine i u roku te tri godine pripremljena nova lokacija za odlaganje otpada na nju. Vijek trajanja ove deponije su produžili za tri godine, ali to je to. Napokon imamo neki krajnji rok,” rekao je Hujdur.

‘Pobjeda građana’

On je kazao da je to “pobjeda” građana i Udruženja “Jer nas se tiče”, koji se od ljeta 2019. godine protestima i blokadama bore za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, koja se nalazi pored prigradskih naselja sjeverno od Mostara.

Mještani su u više navrata ustvrdili da se na tu deponiju, osim komunalnog, godinama odlagao i nedozvoljeni životinjski, te medicinski otpad. Deponija je u junu 2019. godine izbila u žiži javnosti, nakon što je mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” iz Mostara objavila da se na Uborku odlaže i otpad sa gradskog pročistača otpadnih voda, za kojeg se sumnjalo da sadrži i bojni otrov piralen.

Od tada, mještani su u više navrata blokirali ulaz u deponiju, ne dozvoljavajući odlaganje otpada sa ulica gradskih i prigradskih naselja, usljed čega je u par navrata Mostar bio doslovno zatrpan smećem.

Početkom decembra 2019. godine, jednu od tih blokada nasilno je uklonila policija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), jednog od deset kantona u FBIH. Mještani su kazali i kako su blokade prekinuli zbog izbijanja pandemije virusa korona.

Omer Hujdur je za RSE izjavio kako je objavljeni dokument na internet-stranici Ministarstva okoliša i turizma FBIH pozitivna vijest, koja je trebala stići još prije godinu dana, te da bi u tom slučaju već do sada imali neka rješenja.

“Imali bi novu lokaciju, na kojoj bi se vršile pripreme za odlaganje otpada”, rekao je Hujdur, aludirajući na činjenicu da nisu urodili plodom razgovori vlasti i delegacije mještana oko pronalaska nove lokacije za deponiju na području Mostara.

NVO najavljuju nastavak borbe

Najavio je i da će građani i Udruženje “Jer nas se tiče” sada tražiti skraćenje roka od tri godine, kojeg je dalo nadležno Ministarstvo Gradu Mostaru.

“Ovo je definitivno priznanje da deponija ne može opstati na ovom lokalitetu, gdje ugrožava stanovništvo, gdje ugrožava biljni svijet, životinjski svijet, vinograde, našu rijeku Neretvu, Grad Mostar. Ovo je priznanje da smo bili upravu, da to ne može tu biti”, rekao je Hujdur.

Mještani su i ranije tvrdili da deponija Uborak ugrožava prirodnu okolinu, ne samo na području Mostara, nego i u slivu rijeke Neretve, pošto se iscjedne vode iz deponije izlijevaju u lokalni potok Sušica, koji se ulijeva u Neretvu, a ona u Jadransko more.

Hujdur tumači i da objavljeni dokument Ministarstva okoliša i turizma znači da gradske vlasti neće kao do sada ići u traženje okolinske dozvole za deponiju Uborak jer za to nema nikakvog osnova. Mještani i Udruženje od početka protesta tvrde da deponija radi bez ijednog validnog papira i da joj je istekla okolinska dozvola.

Navode i da su joj kapaciteti skoro popunjeni.

Hujdur je najavio i da će Udruženje i mještani sada vršiti pritisak da Grad Mostar krene u rješavanje nove lokacije u što kraćem roku.

Također će tražiti i ukidanje svih tužbi, koje su vlasti i komunalna preduzeća u Mostaru podnijeli protiv samog Udruženja i građana, jer navedeni dokument sada pokazuje da su građani bili u pravu.

Deponija Uborak je izgrađena šezdesetih godina prošlog vijeka. Bila je namijenjena za odlaganje komunalnog otpada sa područja Grada Mostara.

U posljednjih nekoliko godina, deponija je postala regionalno odlagalište smeća.

XS
SM
MD
LG