Dostupni linkovi

Grad Mostar tužio NVO zbog blokada deponije Uborak


Sa jednog od protesta građana (decembar 2019)
Sa jednog od protesta građana (decembar 2019)

Grad Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) i tri gradska komunalna preduzeća tužili su Udruženje građana “Jer nas se tiče” zbog tri blokadе deponije Uborak, sjeverno od Mostara , tokom 2019. i 2020. godine.

Tužbu su pokrenuli Grad Mostar, Javno preduzeće (JP) „Komos“ Mostar, JP „Parkovi“ Mostar i JP „Deponija“ Mostar.

Kako se navodi, tužba je pokrenuta radi „naknade štete“ koju su navodno „prouzrokovali građani i građanke Mostara okupljeni oko građanske inicijative „Jer nas se tiče““.

U protekle dvije godine odlagalište je u više navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Aktivisti inicijative „Jer nas se tiče“ traže da se zatvori deponije Uborak, jer, kako tvrde, proteklih godina tu se, osim krutog komunalnog, odlagao i medicinski otpad, kao i uginule životinje.

U tužbi Grada Mostara i tri komunalna preduzeća se navodi da je šteta nastala uslijed „ometanja JP Deponija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća sa ulica Grada Mostara i okolnih mjesta“ u periodu od juna, 2019. godine do marta, 2020. godine kada su, kako se navodi u tužbi, građani i građanke okupljeni oko inicijative „Jer nas se tiče“ „postavljali prepreke i nadzor od strane članova udruženja, pred odlagalištem „Uborak“.

Grad Mostar i javna preduzeća u svojoj tužbi traže od građana i građanki isplatu više od 639.000 KM ( oko 320.000 eura).

Iz Udruženja „Jer nas se tiče“ navode kako će iskoristi svaki postojeći pravni lijek da bi dokazali da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovaran rad vlasti za riješavanje problema deponije „Uborak“.

„Deponija na Uborku godinama uništava naše zdravlje, naši najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno, pa su borbu za zdravlje svih nas pokušali ugasiti policijskom akcijom“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Kako se navodi u saopštenju kojeg su objavili na zvaničnoj Facebook stranici, nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na red je stigla i tužba.

„Kažnjavaju se građani koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ilegalne deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje. Ovo mora prestati“, poručuju iz Udruženja „Jer nas se tiče“.

Protesti na deponiji Uborak: Prekršaj ili ljudsko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Kao odgovor na tužbu iz Udruženja građana „Jer nas se tiče“ najavljuju da će 2.februara izaći na proteste ispred deponije Uborak od 06:00 do 08:00 sati.

„Ustrajaćemo u našoj pravnoj borbi protiv koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija

Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju“, navodi se u saopštenju.

Oko 500 građana Mostara za svega nekoliko sati potpisalo je peticiju koju je 9. jula, pokrenulo Udruženje građana „Jer nas se tiče“, za zatvaranje, sanaciju i izmještanje komunalne deponije Uborak, sjeverno od Mostara.

XS
SM
MD
LG