Dostupni linkovi

Bivšem predsedniku Opštine Brus 30 dana pritvora


Milutin Jeličić Jutka
Milutin Jeličić Jutka

Bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, koji se sumnjiči za zloupotrebe sa zemljištem na Kopaoniku, određen je pritvor do 30 dana, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Pritvor je određen i njegovom bivšem pomoćniku Milošu Azdejkoviću, koji se sumnjiči za trgovinu uicajem.

Ostalih petoro koji su u utorak, 27. aprila bili uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja ili falsifikovanja službene isprave, nakon saslušanja pred zamenikom javnog tužioca pušteni su da se brane sa slobode.

U pisanom odgovoru Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu Radiju Slobodna Evropa, navodi se da je, radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog, po njihovom nalogu uhapšeno više lica sa teritorije Opštine Brus.

Po predlogu ovog Tužilaštva od strane Višeg suda u Kraljevu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije određen je pritvor J. M. zbog osnova sumnje da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Pritvor je određen i A. M. zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem. On je zadržan do 48 sati, saslušan pred zamenikom javnog tužioca, nakon čega mu je određen pritvor, zbog opasnosti da će ukoliko se nađe na slobodi uticajem na svedoke ometati dalji tok postupka.

Ostali se brane sa slobode

U dopisu koji je potpisala Sonja Protić, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, navodi se da su S. A. i R. G. koji su uhapšeni zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, nakon saslušanja pred zamenikom javnog tužioca, pušteni da se brani sa slobode.

Nakon saslušanja pušteni su da se brane sa slobode i I. M. i K. D. uhapšeni zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje službene, kao i M. S. iz Smedereva koja je uhapšena zbog osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje isprave.

S. I, za koju postoji osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, nije uhapšena, jer se nalazi van teritorije Srbije, navodi se u odgovoru dostavljenom Radiju Slobodna Evropa.

Za šta se sve terete?

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, ranije je saopštio da se Jeličić tereti da je kao predsednik Opštine Brus, tokom 2017. i 2018. godine, suprotno zakonu, izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih na postojeću infrastrukturnu mrežu u Nacionalnom parku Kopaonik, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Prema navodima MUP, Miloš Azdejković se sumnjiči da je kao bivše odgovorno lice u Opštini Brus, Jeličiću pomogao u donošenju navedenih zaključaka, tako što je posredovao kod komunalnih inspektora da ne izvrše inspekcijski nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik.

Takođe se sumnja da su Jeličić i rukovodilac nadležne službe Opštine Brus, u korist investitorke prosledili prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem, naveo je MUP.

Milutin Jeličić Jutka je pre samo šest dana izašao iz zatvora, gde je odslužio tromesečnu kaznu zbog seksualnog uznemiravanja nekadašnje saradnice iz opštinske uprave Marije Lukić.

XS
SM
MD
LG