Dostupni linkovi

'Jutka', bivši predsednik opštine Brus, u zatvoru


Protesti podrške Mariji Lukić u Nišu
Protesti podrške Mariji Lukić u Nišu

Bivši čelnik opštine Brus Milutin Jelačić Jutka javio se 25. januara na izdržavanje zatvorske kazne u zatvoru u Ćupriji, potvrđeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Jeličić je osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad svojom bivšom saradnicom Marijom Lukić.


Sudski postupak vođen je samo u slučaju Marije Lukić, a Jeličića je za seksualno uznemiravanje na poslu tužilo još šest žena, koje je tužilaštvo odbacilo kao neosnovane.

Jeličić je 21. januara ove godine trebalo da počne izvršenje kazne, ali su njegovi advokati uložili nekoliko žalbi koje su sudovi odbili.

Marija Lukić je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook u martu 2018. godine objavila dokaze o seksualnom uznemiravanju koje je trpela od strane Milutina Jeličića, a zatim ih uz tužbu priložila i sudu.

Nakon što je Jeličića tužila, Marija Lukić je ostala bez posla, a lokal njenog supruga u Brusu je zatvoren.

Kako je ranije saopštila nevladina organizacije Žene protiv nasilja, posle iznošenja optužbi za seksualno uznemiravanje protiv Jeličića, na Mariju Lukić i žene iz Brusa organizovana je hajka pristalica Jeličića, koje su je vređale i pretile joj.


Sudski proces


Sudski proces Jeličiću počeo je 5. februara 2019. godine pred Osnovnim sudom u Brusu. Ali je na zahtev pravnog zastupnika Marije Lukić sudski postupak premešten u Kruševac.

Jeličić je pred sudom negirao krivicu.

U novembru prošle godine sudsko veće je osudilo Jeličića na zatvorsku kaznu od tri meseca, iako je tužilaštvo tražilo sedam.

Jeličić je 20 godina vladao opštinom Brus. Bio je jedno vreme i istaknuti predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), ali je posle afere podneo ostavku na mesto predsednika te opštine.

Sada je opozicioni odbornik u Skupštini opštine Brus sa liste Grupa građana „Za moderan Brus“.





XS
SM
MD
LG