Dostupni linkovi

U utorak nastavak pregovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom 


Nekoliko centrifuga nove generacije prikazano je tokom iranskog Nacionalnog dana nuklearne energije u Teheranu, Iran, (10. april 2021.)
Nekoliko centrifuga nove generacije prikazano je tokom iranskog Nacionalnog dana nuklearne energije u Teheranu, Iran, (10. april 2021.)

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine između Irana i svjetskih sila nastavit će se u utorak u Beču, saopšteno je iz Evropske unije. Ovo je posljednja u nizu od nekoliko rundi pregovora o vraćanju Sjedinjenih Država sporazumu i uvjeravanju Teherana da prekine sa kršenjima.

Iran, Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija sastaju se u Beču kako bi se dogovorili o koracima potrebnim da se oživi sporazum iz kojeg je 2018. godine Sjedinjene Države povukao bivši predsjednik Donald Trump.

“Učesnici će nastaviti sa raspravom o mogućem povratku Sjedinjenih Država, o tome kako osigurati potpunu i učinkovitu provedbu”, navodi se u saopštenju EU.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je ranije da razgovori u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma otvaraju "novo poglavlje".

Američko izaslanstvo također se nalazi u Beču na odvojenoj lokaciji, omogućavajući predstavnicima pet sila da pregovaraju pojedinačno sa svima, obzirom da Iran odbija direkne razgovore.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka) kao potpisnica u ime Evropske unije.


Sporazum oko kojeg su svjetske sile i Iran pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG