Dostupni linkovi

MUP Crne Gore: Indicije o ugrožavanju bezbjednosti Dritana Abazovića 


Dritan Abazović u Podgorici 21. april 2021.
Dritan Abazović u Podgorici 21. april 2021.

Postoje indicije da su pripadnici kavačkog kriminalnog klana spremali likvidaciju potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i zato mu je pojačano obezbjeđenje, saopšteno je 26. aprila iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP).

Saznanja MUPa dolaze nakon prošlosedmičnih policijsko – tužilačkih akcija prema navodnim pripadnicima tog klana.

Navodnom vođi klana Slobodanu Kašćelanu i nekolicini članova, nakon hapšenja 21. aprila, određen je pritvor od 72 sata koji je potom istražni sudija ukinuo i pustio ih na slobodu. Par sati kasnije Vijeće Višeg suda preinačilo je tu odluku i odredilo im pritvor od 30 dana.

Tokom ponovnog hapšenja 23.aprila Kašćelan i dvojica pripadnika kavačkog klana sprovedeni su u zatvor a ostali su u bjekstvu.

Podgorica: Privođenje Slobodana Kašćelana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Iz MUPa su naveli da su do saznanja o ugroženosti Abazovića došli tokom rasvjetljavanja ubistva ubistva Zorana Ašanina 25. aprila u Mojkovcu. Kako je navela policija, na Ašanina je pucao Goran Pantović koji je često viđan u društvu Slobodana Kašćelana.

"Prikupljena saznanja ukazuju na namjeru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmjerene na ugrožavanje života potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića", saopšteno je iz MUP-a.

Kavački klan je jedan od dva kotorska klana koja su u sukobu od od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina što je tadašnji jedinstveni kotorski mafijaški klan podijelilo na dva, “škaljarski” i “kavački”.

U proteklih šest godina u međusobnim obračunima je poginulo, prema procjenama policije, oko 50 osoba.

Više o ubistvima s mafijaškim potpisom čitajte u Crnoj knjizi, zajedničkom projektu KRIK-a i Radija Slobodna Evropa. Crna knjiga je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija.

XS
SM
MD
LG