Dostupni linkovi

Promijenjena odluka suda: Novo hapšenje Kašćelana, navodnog vođe 'kavačkog klana'


Policija ispred zgrade Specijalnog tužilaštva u Podgorici, 21. april
Policija ispred zgrade Specijalnog tužilaštva u Podgorici, 21. april

Nekoliko sati nakon što su pušteni iz pritvora, crnogorska policija pokrenula je akciju ponovnog hapšenja navodnih članova kavačkog kriminalnog klana. Policija se nije oglasila ovim povodom.

Vijeće podgoričkog Višeg suda, naime, večeras je preinačilo današnju odluku istražnog sudije Višeg suda i odlučilo da Slobodanu Kašćelanu i navodnim članovima kavačkog kriminalnog klana ipak odredi pritvor od 30 dana, potvrdio je Radiju Slobodna Evropa Kašćelanov advokat Novica Kašćelan.

Podsjećamo, oni su ranije danas, 23. aprila pušteni iz pritvora na osnovu odluke istražnog sudije Višeg suda u Podgorici, koji je odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva da se Slobodanu Kašćelanu i drugim uhapšenim članovima tzv. “kavačkog klana” odredi pritvor zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije.

Slobodanu Kašćelanu, koji slovi za navodnog vođu kavačkog klana i članovima njegove grupe, nakon hapšenja je 21. aprila određen bio tzv. tužilački pritvor od 72 sata nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu.

Policija je, kako su saopštili 22. aprila, podnijela krivičnu prijavu protiv 14 osoba za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i pokušaj ubistva. Riječ je o pripadnicima grupe koji se u javnosti označavaju kao „kavački“ kriminalni klan. Dio njih je uhapšen a za ostalim je raspisana potjernica.

Reagujući na prvobitnu odlukuVišeg suda da ne odredi pritvor Kašćelanu i ostalima, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je izjavio da to pokazuje koliko ima smisla namjera nove vlasti da izmijeni zakone o državnom tužilaštvu, te da se time ne umanjuje uspjeh policije.

"Žao mi je što je Crna Gora u situaciji u kojoj jeste, moraćemo da se borimo izgleda. Neka svako snosi odgovornost za sve što se bude dešavalo u narednom periodu vezano za organizovani kriminal u Crnoj Gori", kazao je Abazović novinarima nakon javne debate o Nacrtu izmjena zakona o državnom tužilaštvu.

Abazović, koji je i koordinator za bezbjednosni sektor, ocijenio je 22. aprila da je hapšenjem Kašćelana i ostalih, crnogorska policija postigla istorijski rezultat i da je to najjači udarac zadat mafiji u protekloj deceniji.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović je 20. aprila izjavio da je Kašćelan uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, za koju se sumnja da je stvorena radi izvršenja najtežih krivičnih djela.

Navodni vođa „kavačkog“ klana Slobodan Kašćelan je uhapšen u Češkoj decembra 2018. godine, po potjernici Crne Gore, koja ga je sumnjičila za krivična djela ubistvo u pokušaju, stvaranje kriminalne organizacije i zelenaštvo.

Nakon izručenja, u Višem sudu u Podgorici je tokom suđenja za zelenašenje Kašćelan negirao navode optužnice i ponudio je jemstvo od pola miliona eura kako bi se u daljem postupku branio sa slobode, što je sud prihvatio.

Kavački klan je jedan od dva kotorska klana koja su u sukobu od od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina što je tadašnji jedinstveni kotorski mafijaški klan podijelilo na dva, “škaljarski” i “kavački”. U proteklih šest godina u međusobnim obračunima je poginulo, prema procjenama policije, oko 50 osoba.

Ubistva su počinjena u Crnoj Gori, zemljama regiona ali i u više gradova Evrope.

Više o ubistvima s mafijaškim potpisom čitajte u Crnoj knjizi, zajedničkom projektu KRIK-a i Radija Slobodna Evropa. Crna knjiga je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija.

XS
SM
MD
LG