Dostupni linkovi

Nemačka vlada odbacuje ideju promena granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu


Michael Roth, nemački ministar za Evropu
Michael Roth, nemački ministar za Evropu

Reakcija nemačkog ministra za Evropu, Michael Rotha (Mihael Rot) oko opasnosni precrtvanja granica na Zapadnom Balkanu, je njegova reakcija na izveštavanje u medijima oko ovog pitanja, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz ministarstva inostranih poslova Nemačke.

“Nemačka vlada odbacuje ideju promena granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu. Takve promene granica bi vrlo verovatno povećale nestabilnost u regionu i izazvale nove krize. Nemačka vlada stoga ne smatra takve rasprave celishodnim”, navodi se u odgovoru koji je jedan portparol nemačkog ministrastva inostranih pismeno dostavio za RSE.

Navodi u medijima tiču se takozvanon Janšinog non-papera za koji se tvrdi da je slovenački premijer, Janez Janša, predao evropskim institucijama u Briselu gde tvrdi da proces dezintegracije Jugoslavije nije okončan.

Iz nemačkog kabineta nije potvrđeno da li je nemački ministar Micael Roth imao u uvid dokument Janeza Janše.

Roth, nemački ministar za Evropu reagovao je u petak 16. aprila na Twitteru o idejama za prekrajanju granica na teritoriji bivše Jugolsavije.

”Crtanje novih granica je opasan put”, naveo je on na Twitteru.

Zvaničnici EU insistiraju da taj papir nisu videli.

Roth je prvi i do sada jedini evropski političar koji se konkretno pozabavio ovom temom.

Oko postojanja ovog non-papera se od ponedeljka, 12 aprila izveštava u medijima u regionu.

Slovenački portal “Necenzurisano” je u četvrtak objavio dokument pozivajući se na njegovu autenetičnost.

Slovenački premijer Janez Janša je u petak 16. aprila, u telefonskom razgovoru obavestio člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG