Dostupni linkovi

Šef osoblja IOM: Cijela BiH mora učestvovati u pomoći migrantima


Eugenio Ambrosi, šef osoblja Međunarodne organizacije za migracije u posjeti kampu Lipa u Bosni i Hercegovini, 21 aprila 2021.
Eugenio Ambrosi, šef osoblja Međunarodne organizacije za migracije u posjeti kampu Lipa u Bosni i Hercegovini, 21 aprila 2021.

Zadovoljni smo što vidimo progres u izgradnji trajnog migrantskog kampa Lipa, izjavio je u srijedu 21. aprila, Eugenio Ambrosi, šef osoblja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i pomoćnik generalnog sekretara iz Ženeve, tokom posjete migrantskom kampu Lipa, u blizini Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

"Cijela Bosna i Hercegovina mora učestvovati u ovom procesu pomoći migrantima. Želio sam da se ostvari saradnja među svima i da se napravi sistem koordinacije", kazao je on.

Republika Srpska, jedan od dva entiteta u BiH, ne dozvoljava migantske kampove u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

U privremenom centru su trenutno smješteni migranti, tražioci azila i izbjeglice. U toku je gradnja službenog privremenog prihvatnog centra gdje je predviđen smještaj oko 1.500 ljudi, uključujući porodice sa djecom, djecu bez pratnje, te muškaraci.

Gradnja u kampu Lipa
Gradnja u kampu Lipa

Ambrosi je centar posjetio sa ministrom sigurnosti BiH, Selmom Cikotićem, šeficom misije IOM-a u BiH, Laurom Lungarotti i ambasadoricom Austrije u BiH, Ulrike Hartmann.

U prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini je smješteno oko 4.500 migranata, tražioca azila i izbjeglica.

Izgradnju kampa finansira Vlada Austrije, putem Međunarodne organizacije za migracije.

Prema podacima IOM-a u BIH, od ukupno 1.927 migranata koja su identifikovana u Bosni i Hercegovini (BiH) u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, 1.754 su izjavila da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH.

Prikupljanje podataka o migrantima u BiH IOM je proveo sa Službom za poslove za strancima BiH.

Svrha je bila da se napravi procjena broja migranata bez ikakvog smještaja.

U ovom periodu zabilježena su i dva tražioca azila u BiH.

Od ukupnog broja, 42 posto ljudi u pokretu u BiH je iz Afganistana i 29 posto iz Pakistana, ostali su porijeklom iz Maroka, Alžira, Irana, Papua Nove Gvineje, Sirije, Somalije, Sudana i Palestinske teritorije.

Prikupljanje podataka provedeno je u četiri kantona, na 76 lokacija, od čega 46 lokacija u osam općina Unsko-sanskog kantona (USK), 17 lokacija u šest opština u Kantonu Sarajevo (KS), pet lokacija u jednoj opštini u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i 16 lokacija u 12 opština u Tuzlanskom kantonu (TK).

Većina migranata izvan prihvatnih centara pronađena je u USK-u – 1.295, i Sarajevu - 362, dok je manji broj bio u TK-u i HNK-u.

XS
SM
MD
LG