Dostupni linkovi

Više od hiljadu uhapšenih na protestima pristalica Navaljnog u Rusiji


Policija privodi učesnike protesta podrške Navaljnom u Sankt Peterburgu, 21. april
Policija privodi učesnike protesta podrške Navaljnom u Sankt Peterburgu, 21. april

Ruska policija privela je 21. aprila više od hiljadu ljudi širom zemlje na protestima sa kojih se traži puštanje iz zatvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Hiljade demonstranata od Vladivostoka na dalekom istoku do Moskve pridružile su se protestima na koje su pozvali saradnici Navaljnog.

Oni strahuju da bi kritičar Kremlja mogao da umre u zatvoru, gde štrajkuje glađu, i zahtevaju da mu se pruži odgovarajuća medicinska nega.

Grupa OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da je širom Rusije uhapšeno više od 1.400 ljudi, a da su mnogi demonstranti privedni pre početka protesta.

Privođenje demonstranata u Sankt Peterburgu, 21. april
Privođenje demonstranata u Sankt Peterburgu, 21. april

Dvoje najbližih saradnika Alekseja Navaljnog uhapšeni su 21. aprila, rekli su njihovi advokati, na početku dana masovnih protesta u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja.

Ljubov Sobolj (Lyubov Sobol), jedno od lica popularnog Navaljnijevog YouTube kanala, i Kira Jarmiš (Yarmysh), njegova portparolka, pritvorene su u Moskvi.

U međuvremenu, Vladimir Rižkov, bivši potpredsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je agenciji TASS da ga je policija privela zbog sumnje da krši zakon o održavanju javnih događaja i masovnih okupljanja.

Protest podrške Alekseju Navaljnom u Moskvi, 21. april
Protest podrške Alekseju Navaljnom u Moskvi, 21. april

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) nazvao je hapšenje najbližih Navalnijevih saveznika uoči protesta "žalosnim".

"Zadržavanje pristalica Alekseja Navaljnog uoči planiranih protesta u Rusiji je žalosno", naveo je Michel na Twitteru. "Vlasti moraju poštovati pravo na okupljanje".

Policija je pretražila i kuću šefa Navaljinog tima u uralskom gradu Jekaterinburgu.

U gradu Kurganu blizu granice s Kazahstanom privedena je članica Navaljinog tima Sofija Lopatina, dok su aktivisti Roman Timčenko i Stanislav Dmitrijevski zadržani u gradu Nižnjem Novgorodu.

Pristalice Navaljnog na ulicama Irkutska i Vladivostoka

Uprkos velikom prisustvu policije u celoj zemlji, pristalice Navaljnog su se okupili u gradovima poput Irkutska i Vladivostoka.

Navaljnijev tim najavio je proteste u više od 160 ruskih gradova kako bi skrenuo pažnju na njegovu bolest i da mu zatvorske vlasti omoguće pristup nezavisnim ljekarima.

Hapšenje na protestu u gradu Ulan-Ude, 21. april
Hapšenje na protestu u gradu Ulan-Ude, 21. april

Ruska poverenica za ljudska prava Tatyana Moskalkova citirala je novinsku agenciju RIA rekavši da su četvorica lekara izvan ruske službe zatvora posetili Navaljnog 20. aprila i nisu pronašli ozbiljne zdravstvene probleme.

Nije dala detalje o lekarima, a Navaljnijev tim se nije odmah oglasio o izveštaju.

Međutim, procena je u suprotnosti s pismom Ruskoj saveznoj zatvorskoj službi prošle sedmice Anastasije Vasiljeva, ličnog lekara Navaljnija, i još trojice doktora, uključujući kardiologa, koji je rekao da se zdravstveno stanje 44-godišnjaka brzo pogoršavalo, da je broj kalija dostigao "kritični nivo", što znači "i oštećena bubrežna funkcija i ozbiljni problemi sa srčanim ritmom mogu se dogoditi svakog trenutka.

UN: Prebaciti Navaljnog u inostranstvo radi lečenja

Eksperti Ujedninjenih nacija za ljudska prava pozvali su 21. aprila Rusiju da dozvoli da Navaljni bude evakuisan radi lečenja u inostranstvu, navodeći da veruju da mu je život ugrožen.

Navaljni je zatvoren u teškim uslovima i "onemogućen mu je pristup adekvatnoj lekarskoj nezi", a takvi uslovi mogu se smatrati torturom, navodi se u saopštenju koje prenosi Reuters.

"Pozivamo ruske vlasti da obezbede da Navaljni ima pristup svojim lekarima i da bude evakuisan radi hitnog lečenja u inostranstvu, kao što je to bio slučaj u avgustu 2020. godine", naveli su eksperti UN.

Prethodni pro-Navaljnijevi skupovi ugušeni su silom, uz hiljade uhapšenih.

Policija je pretresla stanove pristalica Navaljnog u Sankt Peterburgu, Krasnojarsku i Jekaterinburgu. Pretresan je i stan novinara u Sankt Peterburgu.

"Kao i obično, oni misle da ako izoliraju vođ, neće biti protesta", rekao je Leonid Volkov, bliski saradnik Navaljnog.

Još jedan pomoćnik Navaljnog, Ruslan Shaveddinov, tweetao je: "Trenutno širom cele Rusije oni zadržavaju potencijalne prosvjednike. Ovo je represija. To se ne može prihvatiti. Moramo se boriti protiv ove tame."

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora u februaru, zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja.
XS
SM
MD
LG