Dostupni linkovi

SAD pozvao Rusiju da dozvoli nezavisnim ljekarima pristup Navaljnom


Advokati i doktori čekaju ispred zatvora u koji je navodno prebačen Aleksej Navaljni, 20. april

Sjedinjene Države su pozvale Rusiju da dozvoli "nezavisnim" ljekarima "odmah" da posjete zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, i ponovo upozorile da će Moskva snositi "posljedice" ukoliko se kritičaru Kremlja nešto dogodi dok je u zatvoru.

Portparol američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je Washington "prenio" poruku Moskvi bez ikakve nedvosmislenosti.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji tri sedmice štrajkuje glađu, "veoma je slab" i "ne dobija" ljekarsku pomoć, rekli su 20. aprila njegovi advokati nakon što su ga posjetili u zatvorskoj bolnici.

Grupi ljekara predvođenoj Anastasijom Vasilijevom, ličnim ljekarom 44-godišnjeg opozicionara, nije dozvoljeno da uđe u bolnicu, kao što se događalo svaki put kada bi pokušali posjetiti Navaljnog.

"Kada smo zvali sa zahtjevom da pregledamo pacijenta, rekli su nam da dođemo sa pasošem u osam ujutro. Nisu nam dopustili da uđemo unutra", napisala je Vasilijeva na Twitteru.

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Zdravlje najglasnijeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina naglo se pogoršalo posljednjih dana. Kako je u pismu Federalnoj zatvorskoj službi prošle sedmice napisala Vasilijeva i još tri doktora, među njima i kardiolog Navaljni bi mogao da doživi srčani zastoj "svakog momenta".

Navaljni je premješten iz zatvora u bolnicu u drugom zatvoru tokom vikenda, a zatvorske vlasti kažu da je njegovo stanje "zadovoljavajuće".

Istu klasifikaciju njegovog zdravstvenog stanja dali su prije nego što je 31. marta krenuo sa štrajkom glađu kojim protestuje zbog nedostatka liječenja ubog akutne bolesti leđa i nogu.

Kako je upozorila njegova supruga Julija, težina Navaljnog pala je na 76 kilograma, odnosno 17 manje nego kad je ušao u zatvor.

Njegov advokat nakratko se susreo sa njim dan ranije i rekao da je, iako se situacija "pogoršavala", 44-godišnji vođa ruskih antikorupcijskih kampanja rekao da je odlučan u namjeri da nastavi štrajk glađu iako mu se zdravlje pogoršava.

Situacija u vezi sa kritičarem Kremlja dodaje ulje na vatru ionako ozbiljnoj napetosti na relaciji Rusije sa Zapadom. Savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je 18. aprila da je američka vlada poručila Rusiji "da će biti posljedica" ako Navaljni umre u zatvoru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je 20. aprila zabrinutost za zdravlje Navaljnog.

"Njemačka vlada, zajedno sa drugima, vrši pritisak da mu se pruži adekvatan medicinski tretman", rekla je Merkel.

Navaljni je uhapšen u januaru po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen nakon što je u avgustu 2020. godine otrovan u Sibiru - evropske laboratorije definisale su supstancu kao nervni agens novičok.

Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio trovanje, što Kremlj negira.

Moskovski sud u februaru je preinačio uslovnu kaznu od nešto više od tri godine pod optužbom koju Navaljni i njegove pristalice nazivaju politički motivisanim u kaznu zatvora, rekavši da je prekršio uslove prvobitne kazne odlazeći iz Rusije u Njemačku.

Sud je smanjio vrijeme koje Navaljni mora provesti u zatvoru na nešto više od dvije i po godine zbog vremena već odsluženog u pritvoru.

XS
SM
MD
LG