Dostupni linkovi

Ambasador SAD u Rusiji vraća se u Washington ‘na konsultacije’


Ambasador SAD u Rusiji John Sullivan
Ambasador SAD u Rusiji John Sullivan

Američki ambasador u Rusiji John Sullivan rekao je da će se tokom ove sedmice vratiti u Sjedinjene Države na konsultacije.

Njegov odlazak u Washington dešava se usred sve veće napetosti između SAD i Rusije.

Odnosi između Washingtona i Moskve ušli su u novu fazu napetosti nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio sankcije zbog cyber napada, miješanja u izbore i prijetnji američkim vojnicima u Afganistanu.

Dodatno ugrožavanje raspoloženja je pitanje zdravstvenog stanja zatorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, nagomilavanje ruskih trupa duž granice na istoku Ukrajine i nove optužbe o ruskoj umiješanosti u smrtonosnu eksploziju u skladištu oružja u Češkoj 2014. godine.

“Vjerujem da je važno da razgovaram direktno sa svojim novim kolegama u Bidenovoj administraciji u Washingtonu o trenutnom stanju bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije”, rekao je Sulivan 20. aprila, prenosi njegova glasnogovornica Rebecca Ross.

On je također rekao da svoju porodicu nije vidio više od godinu dana te da je to jedan od važnih razloga zbog kojih ide u posjetu, ali da će se vratiti u narednim sedmicama prije bilo kakvog sastanka Bidena i Putina.

XS
SM
MD
LG