Dostupni linkovi

U SAD-u počelo suđenje policajcu za ubistvo Georgea Floyda


Mural posvećen Georgeu Floydu u Minneapolisu
Mural posvećen Georgeu Floydu u Minneapolisu

Sudija iz Minnesote započeo je proces raspoređivanja porote u slučaju suđenja Dereka Chauvina, bivšeg policajca iz Minneapolisa koji se suočava sa optužnicom za ubistvo Georgea Floyda, tokom hapšenja u maju prošle godine.

Chauvin, bijelac optužen je da je počinio ubistvo drugog stupnja kada je prilikom hapšenja klečao na vratu Afroamerikancu Floydu gotovo devet minuta, što je prikazano na videu.

Ubistvo Floyda potaklo je proteste širom Sjedinjenih Država, ali i širom svijeta zbog policijske brutalnosti i rasne neravnopravnosti.

SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Proces suđenja započeo je odabirom porote što bi moglo potraajti do tri sedmice. Nekoliko potencijalnih porotnika je odbačeno nakon ispitivanja zbog zbog pitanja njihove nepristasnosti kao i jezičkih vještina.

Na koncu će biti odabrano 16 porotnika, 12 kojih će se nalaziti u sudnici i četvero koji će biti u rezervi.

Suđenje otpuštenom policajcu Dereku Chauvinu smatra se jednim od najznačajnijih suđenja za slučaj policijskog nasilja nad Afroamerikancima u Sjedinjenim Državama, državi u kojoj policajci gotovo nikad nisu krivično odgovorni za ubistvo civila.

  • Pogledajte kako su izgledala četiri vijeka borbe za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD na ovom linku.

Chauvinovi advokati kažu da je on pratio obuku koju mu je dao policijski odjel u Minneapolisu. Ako bude osuđen Chauvin bi se mogao suočiti sa kaznom zatvora od 40 godina.

XS
SM
MD
LG