Dostupni linkovi

Sankcije EU protiv vojne hunte u Mjanmaru


Sukob predstavnika vojne hunte i demonstranata koji traže oslobađanje pritvorene liderke zemlje Aung San Suu Kyi, Mandalay, Mjanmar
Sukob predstavnika vojne hunte i demonstranata koji traže oslobađanje pritvorene liderke zemlje Aung San Suu Kyi, Mandalay, Mjanmar

Evropska unija uvela je sankcija članovima vojne hunte Mjanmara koji su preuzeli vlast u toj zemlji nakon vojnog udara 1. februara.

U saopštenju se navodi da je devet članova Državnog administrativnog savjeta Mjanmara, koji je formiran dan nakon udara, na meti sankcija sa zabranama putovanja i zamrzavanjem sredstava.

Sankcije su uvedene i ministru za informacije Ju Čit Naingu.

U Službenom glasniku EU ističe se da je Državni administrativni savjet Mjanmara "odgovoran za narušavanje demokratije i vladavine prava".

"Vojne snage i vlasti koje djeluju pod kontrolom Državnog administrativnog savjeta počinile su ozbiljna kršenja ljudskih prava od 1. febrara ubistvima civila i nenaoružanih demonstranata", ističe se u saopštenju.

Vojna hunta u Mjanmaru je podigla 12. aprila novu optužnicu protiv svrgnute civilne liderke Aung San Suu Kyi, koja je zatražila da se lično sastane sa svojim advokatima nakon višesedmičih kontakata isključivo putem video linka u prisustvu bezbjednosnih zvaničnika.

Šesta optužnica u redu podnesena je protiv 75-godišnje nobelovke, koji nije viđena u javnosti od pritvaranja u ranim satima 1. februara nakon vojnog udara.

Suu Kyi je optužena za kršenje zakona usvojenog u cilju kontrole širenja korona virusa, što je druga optužba protiv nje prema istom zakonu. Ona se već suočava sa optužbama za ilegalni uvoz voki-tokija, njihovu nelicenciranu upotrebu, izazivanje javnih nemira i kršenje zakona o službenim tajnama.

Hunta je takođe optužila Suu Kyi za korupciju i predstavila na državnoj televiziji, kako tvrdi, dokaz da je uzimala mito.

Njene pristalice ističu da je krivični postupak politički motivisana taktika u pokušaju da se ona diskredituje i legitimiše državni udar u kome su generali srušili vladu Suu Kyi manje od tri mjeseca nakon što je ubjedljivo pobijedila na izborima i bilo kakva presuda bi je onemogućila da u budućnosti obavlja javne funkcije.

XS
SM
MD
LG