Dostupni linkovi

Bivša liderka Mjanmara optužena za kršenje zakona iz kolonijalnog doba


Bivša civilna liderka Mjanmara Aung San Suu Kyi (Aung San Su Ći) optužena je za kršenje zakona o državnim tajnama iz kolonijalne ere, saopštio je u četvrtak, 1. aprila za AFP njen advokat Khin Maung Zaw (Kin Maung Zav).

On je naveo kako su 'vlasti 25. marta počele novi postupak optužujući je za kršenje zakona od državnoj tajni'.

Bivša civilna liderka pojavila se u četvrtak, 1. aprila na sudu putem video veze.

Prethodno je San Su Ći (75) optužena i za ilegalan uvoz toki-vokija, kršenje restrikcija vezanih za korona virus, kršenje zakona o telekomunikacijama i "podsticanje javnih nereda".

Prvi put, nakon vojnog udara, pred sudom se pojavila 1. marta.

U Mjanmaru su početkom februara počeli masovni protesti nakon što je vojska preuzela vlast i uhapsila liderku civilne vlade Su Ći i druge demokratski izabrane vođe.

Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima je 30. marta saopštila da su sigurnosne snage Mjanmara ubile više od 500 civila među kojima je veliki broj studenata i adolescenata, od kada je izveden vojni puč u toj zemlji 1. februara.

U Mjanmaru je od vojnog puča ubijeno najmanje 43 djece, saopšteno je u četvrtak, 1. aprila iz organizacije Save the Children i dodaje se da je najmlađa poznata žrtva imala je samo sedam godina, prenosi BBC.

Oko 2.000 ljudi je privedeno od puča i hapšenja liderke San Su Ći 1. februara, saopštila je Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima.

XS
SM
MD
LG