Dostupni linkovi

Pacijenti iz Gradačca u BiH prijete prekidom dijalize zbog odluke o obustavi liječenja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Odlukom ravnatelja Kantonalne bolnice Orašje, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), šest dijaliznih pacijenata iz Gradačca, bi od ponedjeljka, 19. aprila 2021. godine mogli ostati uskraćeni za terapiju, a zbog ove odluke spremni su odbiti dijalizu koja za njih znači život, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Rasim Haseljić, predstavnik pacijenata.

Haseljić navodi da su pacijenati iz Gradačca, koji pripada Tuzlanskom kantonu, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, na tretman dijalize pet godina išli u njima najbliži Dom zdravlja Odžak, a nalazi se u Posavskom kantonu.

Međutim, nalaz inspekcije Posavskog kantona, utvrdio je da hemodijalizni tretman pacijenti mogu primiti isključivo u kantonu u kojem su zdravstveno osigurani.

To je potvrđeno i u zajedničkom pismu tamošnjeg ministra zdravstva Damira Živkovića i direktora zdravstvenih ustanova uključenih u pružanje tretmana hemodijalizom.

Za ove pacijente odlazak na tretman u najbliži dijalizni centar u Gračanici, koja se nalazi u Tuzlanskom kantonu, i udaljena je oko 40 kilometara od Gradačca, zbog loše putne komunikacije, trajao bi tri sata duže, kaže Rasim Haseljić.

On dodaje da dijaliza, na koju pacijenti idu tri puta sedmično, traje oko četiri sata i nakon tretmana često se osjećaju loše.

“Moj život se sad svezao za aparat, ali mene ne može niko natjerati da ja idem na dijalizu. Nema tog doktora ni zakona,” kaže Haseljić, i dodaje da su u znak protesta pacijenti spremni odbiti tretman ukoliko se odluka ne promijeni.

Bubrežni bolesnici Sarajeva se isključili sa dijalize
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Tomislav Žuljević, predstavnik Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH, za RSE kaže da je ovakva odluka neprihvatljiva, jer se troškovi hemodijalize pokrivaju sa nivoa Federacije BiH, a ne kantona.

“Pacijenti iz Gradačca, koji već godinama idu na dijalizu u Odžak i gdje nije bilo nikakvih problema u proteklim godinama, nisu više poželjni na toj dijalizi i ravnatelj bolnice u Orašju po svaku cijenu želi ih se riješiti pravdajući to velikim troškovima,” kaže Žuljević.

Također, navodi da je ponuda Tuzlanskog kantona da se sufinansiraju dodatni troškovi liječenja ovih pacijenata u Odžaku odbijena.

Zašto je donesena ova odluka i zbog čega je odbijen ovaj prijedlog, direktor bolnice u Orašju Perica Jelečević, za RSE nije želio komentarisati.

Internista Želimir Stipančić iz Doma zdravlja Odžak za Radio Slobodna Evropa kaže da je u nekoliko navrata upućivao dopise i obrazlagao problem direktoru Jelečeviću.

“Ako pacijenti dođu pred naš centar sa zahtjevom da se dijaliziraju, ja ću ga obavijestiti o situaciji i o tome da ne namjeravam vraćati pacijente da ću im obaviti dijalizu, a da li će biti nekih sankcija po mene, to ćemo vidjeti,” kaže doktor Stpančić.

Stipančić dodaje da medicinska etika nalaže da pomogne pacijentu i ne ugrozi mu život.

Resić: Bez krovne institucije, nema efikasnih transplantacija u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Iz Udruženja Donorska mreža u BiH u ponedjeljak su također su pozvali odgovorne institucije da hitno postupe u skladu sa zakonima, pravilnicima i etičkim kodeksima struke te omoguće zakonom zagarantovanu uslugu kvalitetnog i najboljeg mogućeg liječenja u najboljem interesu pacijenata.

“Od svih nivoa vlasti, posebno od bolničke uprave te kantonalnih i federalnih nadležnih institucija hitno zahtijevamo da se spriječi isključivanje sa dijalize šest pacijenata koje im može ugroziti život,” naveli su u saopštenju.

XS
SM
MD
LG