Dostupni linkovi

Pristalice Alekseja Navaljnog najavile nove proteste


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Pristalice zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog najavile su velike proteste za 21. april kojima žele da skrenu pažnju na pogoršanje zdravstvenog stanja lidera opozicije.

Pristalce kritičara Kremlja saopštile su da će to biti najveće ulične demonstracije u novijoj istoriji Rusije.

U međuvremenu, ćerka Alekseja Navaljnog uputila je molbu vlastima u Rusiji da dozvole da njenog oca pregleda nezavisni lekar, nakon što su portparolka opozicionog lidera i grupa lekara upozorili da mu preti smrt zbog štrajka glađu.

Navaljni je počeo štrajk glađu krajem marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

"Dozvolite doktoru da pregleda mog oca", napisala je na Twitteru ćerka Navaljnog, Daša, dan nakon što je medicinski sindikat povezan sa opozicionim liderom saopštio da on ima povećan rizik od otkazivanja bubrega i da mu se vid se pogoršao.

"Navaljni bi mogao da doživi zastoj srca svakog trenutka", saopštili lekari.

Pravni tim Navaljnog zahteva da ga pregleda nezavisni lekar.

Iz Kazneno-popravnog doma u regiji Vladimir u kojem je Navaljni zatvoren ranije je saopšteno da dobija neophodnu medicinsku negu u skladu sa njegovim stanjem.

Ministri EU 19. aprila o slučaju Navaljni

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o slučaju Navaljnog u ponedeljak, 19. aprila, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Maas za list Bild, a prenosi AP.

Francuska je "izuzetno zabrinuta" zdravstvenim stanjem ruskog opozicionara, izjavio je francuski šef diplomatije Jean-Yves Le Drian i ukazao na "veliku odgovornost" ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Stanje Navaljnog je izuzetno zabrinjavajuće", rekao je francuski šef diplomatije na javnoj televiziji Frans tri.

"Želim da se preduzmu mere da se osigura fizičko stanje Navaljnog ali takođe i njegovo oslobađanje. Postoji velika odgovornost za predsednika Putina", rekao je on.

Savetnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Jake Sullivan izjavio je 18. aprila za CNN da je američka vlada poručila Rusiji "da će biti posledica" ako kritičar Kremlja Aleksej Navaljni umre u zatvoru.

Navaljnija je u februaru sud u Moskvi osudio na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode. Uhapšen je na aerodromu kada se vraćao iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja za koje optužuje Kremlj.

Hapšenje je dovelo do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Evropska unija i Sjedinjene Države su 2. marta uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog slučaja Navaljni.

XS
SM
MD
LG