Dostupni linkovi

Bramerc pred Savetom bezbednosti: I dalje se negiraju zločini i glorifikuju zločinci


Sednica Saveta bezbednosti UN
Sednica Saveta bezbednosti UN

"Negiranje zločina i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca se nastavlja na prostoru bivše Jugoslavije i to stanje se pogoršava", izjavio je glavni tužilac Mehanizma za krivične sudove u Hagu (MMKS), naslednika Tribunala u Hagu, Serž Bramerc predstavljajući svoj redovni šestomesečni izveštaj na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

„Moj izveštaj daje detaljno stanje trenutnog stanja i izazova. Jasno je da mora da se učini više kako bi se pružila pravda za žrtve“, rekao je Bramerc.

„Nažalost, glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca i negiranje zločina, uključujući negiranje genocida, nastavlja da predstavlja značajan izazov kada je u pitanju proces pomirenje. Situacija se pogoršava i takva klima ima negativan uticaj na suđenja za ratne zločine pred nacionalnim sudovima.

Bramerc je rekao da su suđenja za ratne zločine sada uglavnom na nacionalnim sudovima i da na "državama leži najveća odgovornost za postizanje pravde".

On je rekao i da na hiljade slučajeva čeka da bude procesuirano pred nacionalnim sudovima i da će to biti moguće jedino uz značajan napredak regionalne pravosudne saradnje.

Tužilac je izneo kritike i na račun političara u regionu, rekavši da političke poene "ne sakupljaju gradnjom mostova".

"Umesto toga, političari veruju da će pobediti na izborima negiranjem zlodela i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističku verziju istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove odavanjem počasti, umesto osudom, ratnih zločinaca", upozorio je Bramerc pred Savetom bezbednosti UN.

Bramerc je, podsetimo, iste kritike izneo i u svom poslednjem šestomesečnom izveštaju, u julu ove godine, kada je takođe upozorio da se na prostoru bivše Jugoslavije "situacija dramatično pogoršala" zbog negiranja ratnih zločina i slavljenja njihovih počinilaca. Tada je poručio i da se negiranje genocida ne može tolerisati.

Srbija traži da haški osuđenici kazne služe u Srbiji

Pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović, rekao je da Srbija nema preostalih obaveza prema Rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu i istovremeno je ponovo pred Savetom bezbednosti UN pokrenuo inicijativu da srpski osuđenici za ratne zločine kazne izdržavaju u Srbiji

„Svrha kažnjavanja podrazumeva resocijalizaciju kažnjenih osoba. Teško je poverovati da će to biti ispunjeno ukoliko budu služili kazne u dalekim zemljama“, rekao je Backović. On je dodao i da je takva inicijativa podržana odlučnošću Srbije da sprovede izrečene kazne.

„Srbija je spremna da prihvati međunarodne supervizore sprovođenja kazni i spremna je da pruži garancije da te osobe neće biti oslobođene pre odgovarajuće odluke Mehanizma ili bilo kog druge agencije Ujedinjenih nacija koja će se ovim pitanjem baviti u budućnosti“, rekao je Backović i pozvao predstavnike iz Haga da posete Srbiju i zatvore u kojima bi kazne bile služene.

Hrvatska: Srbija i dalje negira svoju ulogu u ratu

Predstavnik Hrvatske Ivan Šimonović je rekao da daju punu podršku radu Rezidualnog mehanizma i da očekuju da sve presude budu donete u zadatom roku i bez odlaganja, pre svega slučajevi koji se vode protiv Ratka Mladića i visokim zvaničnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, istakavši da su ti slučajevi ključni za utvrđivanje odgovornosti za agresiju Srbije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u poslednjoj deceniji 20. veka, naročito što je predsednik Srbije Slobodan Milošević preminuo pre nego što mu je završeno suđenje.

Šimunović je rekao i da se nada će uskoro biti završeni procei protiv dovije članova Srpske radiklane stranke Vojsilava Šešelja, Vjerice Radete i Petra Jojića, koji su optuženi za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanje svedoka. Šimunović je u tom kontekstu istakao i važnost saradnje Srbije sa Mehanizmom.

On je rekao i da Srbije i dalje negira svoju ulogu u ratu i uputio je poziv da se prestane sa negiranjem ratnih zločina. Šimonović je izjavio i da Srbije nije pokazala spremnost da otvopri svoje arhive i da je potrebno da se pokaže politička volja.

Predstavnik Hrvatske je istakao da je pitanje saradnje kada su u pitanju nestali i dalje ključno i da spada u kriterijume koje Srbija mora da ispuni na svom putu ka EU.

Predstavnik Bosne i Hercegovine rekao je da je ta država posvećena saradnji u cilju postizanja pomirenja, za šta je neophodno i da Mehanizam do kraja svog mandata dođe sa uspehom.

On je rekao i da su u BiH svesni da postoji potreba da se donese revidirana nacionalna strategija za ratne zločine.

„Želeo bih da istaknem da BiH ostaje posvećena istrazi, procesiranju i kažnjavanju svih osoba odgovornih za ratne zločine. Nastavićemo da radimo na jačanju nacionalnog pravosudnog sistema, jer više pravde znači veće poverenje i stabilnost“, rekao je predstavnik BiH.

Ađijus: U 2020. godini presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću

Predsednik Mehanizma, sudija Karmel Ađijus, rekao je u uvodnom obraćanju da očekuje da do kraja 2020. godine budu izrečene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, visokim zvaničnicima Državne bezbednosti Srbije iz vremena režima Slobodana Miloševića, kojima se u ponovljenom postupku sudi po optužnici za zločine u Hrvatskoj i BiH počinjene od 1991 do 1995. godine.

Ovo suđenje je pred Mehanizmom počelo 13. juna 2017. godine.

Ađijus je rekao i da bi i žalbeni postupak u predmetu Ratka Mladića trebalo da takođe bude okončan do kraja 2020. godine.

Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95. godine.

SAD, Velika Britanija i Nemačka: Zabrinjava nastavak negiranja zločina

Predstavnica Velike Britanije je rekla da su zadovoljni što će ovi slučajevi biti zatvoreni u narednoj godini, ali i zabrinuti jer je negiranje zločina u regionu Balkanu, kako je rekao tužilac Bramerc, i dalje pitanje sa kojim je potrebno suočavanje. Predstavnik Nemačke je pozvao lidere sa prostora bivše Jugoslavije da ulože napor u procesu suočavanja sa prošlošću. On je najavio da će nastaviti da pružaju podršku Mehanizmu.

Predstavnik SAD je takođe rekao da je duboko zabrinjavajuće što se u izveštaju tužioca i dalje govori o poricanju „istorijskih istina“.

Genadij Kuzmin, ruski predstavnik u UN, tokom rasprave je ponovio stav Rusije da očekuju da Ratko Mladić dobije odgovarajuću medicinsku pomoć i dodao da je Ruska Federacija spremna da mu pruži tretman u svojoj zemlji.

Predsednik Rezidualnog mehanizma Karmel Ađijus rekao je da će 2020 će biti veoma važna godina budući da će većina slučajeva tada biti zaključena, ali je istakao i da to ne znači da će time biti završen i mandat Rezidualnog mehanizma.

XS
SM
MD
LG