Dostupni linkovi

Hrvatska izdvaja više od dva milijuna eura za brze testove za turiste


Sezona, kakva je nekada bila. Turisti razgledaju drevni Dubrovnik, kolovoz 2012. godine.
Sezona, kakva je nekada bila. Turisti razgledaju drevni Dubrovnik, kolovoz 2012. godine.

Važno je da naši gosti znaju da će biti sigurni kada dođu u Hrvatsku na ljetovanje, poručuju hrvatski turistički radnici.

“Prošle smo godine pokazali da se gosti mogu sigurno osjećati u našim objektima, a ove godine krenuli smo korak dalje,” kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) ravnatelj Uprave u Ministarstvu turizma Robert Pende.

“Ove godine smo još kroz ovaj labelling 'Safe Stay in Croatia', koji se daje samo turističkim objektima koji zadovoljavaju stroge epidemiološke kriterije, dodatno ojačali epidemiološke mjere i procedure. Već je 20.000 objekata dobilo tu oznaku, a svakodnevno novi objekti zadovoljavaju kriterije i dobivaju tu kategorizaciju”, kaže Pende.

Cijepljenje turističkih radnika

Drugi je podjednako važan segment cijepljenje turističkih radnika. Iako je resorna ministrica Nikolina Brnjac najavila početak cijepljenja za njih sredinom travnja, od toga još ništa. Direktor Turističke zajednice Bol na Braču Markito Marinković za RSE kaže:

“Svi pričaju da treba spasiti sezonu, da se moramo cijepiti i tako dalje. Kaže meni naš lokalni liječnik: 'Treba cijepiti turistički sektor. Ja kažem – okej, dajte mi cjepivo i ja ću cijepiti turistički sektor.' Ali kako nema cjepiva, kako ću cijepiti?”, prenosi Marinković liječnikove riječi.

“Ali rekla je ministrica da sredinom travnja kreće cijepljenje turističkog sektora", podsjetili smo Marinkovića.

“Koji je danas datum? Četrnaesti travnja. Je li to danas sredina travnja, li sutra”, pitao je Marinković.

Pende kaže da je problem u tome da cijeli sustav cijepljenja kasni, i da treba pričekati da se završi druga faza – cijepljenje svih starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika:

“Mi očekujemo da će već idućeg tjedna jedna od županija završiti sa tom drugom fazom i da će tamo krenuti treća faza, koja obuhvaća i cijepljenje turističkih radnika. Kako koja županija završi sa drugom fazom, tako ulazi u treću fazu i na red će stići i turistički radnici”, pojašnjava Pende.

Brzi antigenski testovi za turiste

U Ministarstvu ističu i kako su priskrbili 20 milijuna kuna (oko 2 i pol milijuna evra) za nabavu brzih antigenskih testova za turiste na brojnim lokacijama na Jadranu ovog ljeta.

Marinković kaže da su oni u Bolu sami nabavili testove i organizirali punkt i tako uštedili turistima gotovo 80 kilometara vožnje ovog ljeta za testiranje u Supetru i povratak u Bol. Tako je Bol za sada jedina turistička destinacija na srednjedalmatinskim otocima koja ima sređeno brzo antigensko testiranje na koronu, kaže Marinković.

“Mi smo se za sada bili prisiljeni samoorganizirati, jer od strane nadležnih - županije i Ministarstva dolaze samo deklarativne izjave i priopćenja, međutim na terenu nismo imali nikakvih točnih naputaka. Zato smo bili prisiljeni samoorganizirati se, otići kod našeg liječnika u mjestu, dogovoriti suradnju s njime i odrediti punkt u Bolu za antigenska testiranja”, opisuje Marinković.

A kakve su reakcije na emitivnim tržištima?

“Mi smo to poslali Austrijancima, zato što imamo jako puno gostiju iz Austrije i oni su u biti i bili najviše zainteresirani za to. Feedback je kao pozitivan”, pohvalio se Marinković

I direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević za RSE kaže kako se radi sve kako bi gosti bili sigurni, i kako sa sedmodnevnom incidencijom od manje od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika Istra spada u “zeleno” po klasifikaciji njemačkog Robert Koch instituta, međutim Hrvatska kao cjelina uvrštena je u “visoko rizičnu” zonu.

“Onog trenutka kada se Hrvatska bude vratila u samo 'rizičnu' zonu, onda će nas i Njemačka gledati regionalno. A do tada mi se i dalje brinemo da ostanemo ispod tjedne incidencije 50 na 100.000 stanovnika”, kaže naš sugovornik.

Ivošević je kao jako dobru mjeru ocijenio mjeru donesenu početkom travnja da se u Hrvatsku može ući samo s potvrdom o primljene dvije doze cjepiva ili brzim PRC testom, ili potvrdom o preboljenju korone.

“To je jači segment komunikacije nego bilo koja kampanja koju možemo izmisliti prema vani. Dakle, to su mjere koje pomažu turizmu, koje su – kada se pravodobno emitiraju i pravovremeno komuniciraju našim tržištima – najjači komunikacijski promotivni kanal za cijelu Hrvatsku”, ocjenjuje prvi čovjek istarskog turizma.

Zaključno s 13. travnjem utrošene su 605.423 doze, a cijepljena je 491.601 osoba. Prvom dozom cijepljene su 375.993 osobe, dok su drugom dozom cijepljene 113.822 osobe. Za 1.786 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

U Hrvatskoj prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku za 2020. godinu živi 4.047.200 stanovnika.

U dobi do 19 godina ih je 774.000, tako da u kategoriju punoljetnog stanovništva koju treba cijepiti spada 3.273.200 građana. Prema tim brojkama, sa dvije doze cijepljeno je nešto manje od 3,5 posto stanovništva, a sa jednom dozom nešto manje od 11,5 posto stanovništva.

XS
SM
MD
LG