Dostupni linkovi

Tanin: Iskren dijalog za bolje odnose Srbije i Kosova


Zahir Tanin
Zahir Tanin

Zahir Tanin, šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), izjavio je da iskren i smislen dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa i ostvarivanju obostranog interesa, prenela je 13. aprila novinska agencija Beta.

"Dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da pomognu razvijanju odnosa i ostvarivanju obostranog interesa", rekao je Tanin na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj se razmatra izveštaj o radu UNMIK-a.

On je dodao je da je iz razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem zaključio da su obe strane svesne da će kvalitet odnosa uticati na njihov evropski put.

"Premijer Kurti sa mnom je podelio prioritete njegove vlade i uverio me da razume stratešku važnost nastavka dijaloga sa Beogradom", naveo je Tanin i dodao da je Vučić podvukao važnost dijaloga za stabilnost i mir.

“Izabrana je nova Vlada Kosova od koje se očekuje da sa velikom odgovornošću radi na teškim temama”, zaključio je Tanin i pozdravio ulažak više od 30 odsto žena u Parlament i izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

Sjedinjene Države: UNMIK ispunio ulogu

Ričard Mils, zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država pri UN, pohvalio je kosovske vlasti zbog velikog učešća žena u novoj Vladi i izrazio spremnost na saradnju sa kabinetom Aljbina Kurtija.

“Napredak koji je do sada postignut u pregovorima doneo je boljitak svim građanima. UNMIK je odavno ispunio ulogu i treba da se polako privede kraju”, rekao je Mils i pozvao dve strane da sprovedu do sada postignute dogovore.

Dmitri Poljanski, zamenik šefa Misije Ruske Federacije pri UN, rekao je najvažnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština i naveo da je Rusija protiv smanjenja ili ukidanja UNMIK-a kao i protiv primanja Kosova u međunarodne organizacije.

“Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova podigao je optužnice protiv nekolicine visokih zvaničnika kosovskih vlasti i OVK. Postoje i opasnosti od radikalnih islamista na Kosovu i napada na srpske verske i istorijske objekte”, zaključio je ambasador Pojanski.

Kina pozvala na sprovođenje dogovorenog

Kako javlja agencija Beta, predstavnik misije Francuske u UN istakao je da Kosovo nakon izbora ima stabilne institucije i dodao da je prioritet dijalog .

"Uvereni smo da nema drugog puta ni za Srbiju ni Kosovo nego da dođu do konačnog rešenja, a to je uslov za njihovo približavanje EU", naveo je predstavnik Francuske.

Predstavnik Velike Britanije u UN rekao je da rezultati kosovskih izbora predstavljaju „jaku volju naroda". Velika Britanija, naveo je, podržava i pozdravlja odlučnost Aljbina Kurtija da se suoči sa problemima u vladavini prava.

"Podstičemo Srbiju i Kosovo da nastave konstruktivni dijalog kako bi došli do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je.

Ambasador Kine u UN Dai Bing rekao je da je pitanje Kosova ključno za mir i stabilnost Balkana i Evrope i pozvao na poštovanje rezolucije 1244 i saradnju kako bi dve strane došle do rešenja u dijalogu.

"U ovom procesu teritorijalni integritet i suverenitet treba potpuno da budu poštovani", rekao je Dai Bing.

On je ocenio da su odnosi dve strane sada stabilni i pozvao na sprovođenje svega do sada dogovorenog.

Selaković: Ugrožena srpska baština na Kosovu

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN)da je srpska kulturna i duhovna baština na prostoru Kosova ugrožena zbog čestih napada na nju.

“Manastir Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani najčešće je napadani objekat kulturne baštine na Kosovu. Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti”, rekao je između ostalog ministar Selaković i ocenio da se takvim pristupom srpska kulturna baština dodatno ugrožava.

On je ocenio da su spomenici hrišćanske kulture u okviru SPC, među kojima su i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija, trenutno u ponižavajućem stanju.

“Brojni su fizički napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a samo tokom dve sedmice tamo se čak sedam pravoslavnih objekata našlo na meti vandala”, rekao je Selaković u obraćanju SB UN.

Prekid sednice na početku zasedanja

Selaković je prethodno osudio i isticanje zastave Kosova predstavnice Donike Gervalje (Gervala).

"Nemam izbora nego protestujem zbog isticanja simbola takozvane državnosti Kosova", rekao je Selaković i dodao da Kosovo.

Prenos sednice prekinut je pošto je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova navodeći da "Kosovo nije opštepriznata država".

Poljanski je rekao da je Kosovo teritorija i da osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na sednici 13. aprila razmatra izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu za period od septembra 2020. do marta 2021. godine. Zbog pandemije korona virusa, sednica se održava u video-formatu.

U najnovijem Guterešovom izveštaju o radu UNMIK-a kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera OVK u novembru 2020.

“Ta dešavanja usporila su dijalog Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije. Trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa”, stoji, između ostalog, u izzveštaju generalniog sekretara UN.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin pre obraćanja na video konferenciji Saveta bezbednosti, razgovarao je u utorak, 13. aprila, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a dan ranije sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem o dijalogu i normalizaciji odnosa.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmotren šestomesečni izveštaj o radu UNMIK održana je 21. oktobra prošle godine, putem video linka.

XS
SM
MD
LG