Dostupni linkovi

Napada na Srbe u Hrvatskoj u 2020. za trećinu manje nego u 2019.


Pupovac je upozorio da se govor mržnje u hrvatskom društvu širi "prema svima koji nam se iz bilo kojeg razloga ne sviđaju"

Fizičkih napada na Srbe u prošloj godini bilo je za petinu manje nego godinu ranije, ali je govora mržnje i etničke netrepeljivosti u medijima bilo za koji postotak više, stoji među ostalim u izvještaju Srpskog narodnog vijeća (SNV), o historijskom revizionizmu, govoru mržnje i nasilju prema Srbima u Hrvatskoj u prošloj godini.

"Dijelom i zbog pandemije i njenog utjecaja na cijelo društvo, grafita i znakovlja mržnje bilo je za trećinu manje nego godinu ranije, govora mržnje na sportskim terenima dvostruko manje nego godinu ranije, vrijeđanja i prijetnji upućenih Srbima i srpskim institucijama više nego dvostruko manje", navedeno je u izvještaju ove krovne organizacija srpske manjine u Hrvatskoj.

Izvještaj je pozdravio zajedničke istupe s porukama tolerancije i uvažavanja najviših državnih dužnosnika u Kninu, Gruborima, Plavnu, Varivodama, Vukovaru i Škabrnji, gdje su u ratu u Hrvatskoj stradali i Hrvati i Srbi, kao i primjere međuetničke solidarnosti nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“To će se kao procesi i dalje nastaviti, ali”, upozorio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, “bez izmjene zakona i sudske prakse, što se događa, ali za neke presporo, bez izmjene obrazovnih koncepata, što izostaje, bez građanskog odgoja u školama i bez izmjene medijskih koncepata te geste neće postići potreban cilj.”

O ustaškom pozdravu i revizionizmu

Također, on je prozvao vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj zašto nije reagirao kada je 10. travnja u Splitu grupa ustašonostalgičara marširala gradom u crnim odorama i među ostalim javno tvrdila kako je ustaški pozdrav “Za dom spremni” isto što i tradicionalni katolički pozdrav “Hvaljen Isus i Marija.”

“Ta šutnja omogućava govor mržnje, a ne ti ljudi u svojoj neukosti ili u svojoj zloupotrebi! Oni bi ušutili istoga trenutka kada bi progovorili neki od tih vršnih autoriteta koji trebaju zaštititi taj kršćanski pozdrav, koga se lijepo sjećam iz svojeg djetinjstva u prostoru Dalmacije, rastući u miješanim katoličko-pravoslavnim kršćanskim sredinama”, poručio je Pupovac.

Iako je ovaj izvještaj posvećen govoru mržnje prema Srbima, Pupovac je upozorio da se govor mržnje u hrvatskom društvu širi prema svima koji nam se iz bilo kojeg razloga ne sviđaju.

“I na sve druge prema kojima iz bilo kojeg razloga nemamo pozitivno mišljenje u političkom, rodnom, čak i socijalnom smislu! Mi zapravo na taj način kao društvo sve više postajemo nesposobni da vlastite društvene razlike, podjele i nerijetko sukobe ne posredujemo drugačijim tipom govora ili jezika osim jezikom izrazite nekulture, netolerancija pa do mržnje”, upozorio je predsjednik SNV-a.

Na novinarsko pitanje, Pupovac je kazao kako - za razliku od ustaškog znakovlja – u Hrvatskoj crvena zvijezda nije nikakav problem.

On je upozorio da je ozbiljan problem i u sporom i neefikasnom procesuiranju ratnih zločina, za što je među ostalim odgovoran i prekid pregovora između Hrvatske i Srbije o sporazumu o suradnji u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, o čemu su dvije države prestale pregovarati još 2012. ili 2013. godine.

Što se tiče historijskog revizionizma, izvještaj bilježi nastavak minorizacije i negiranja zločina počinjenih nad Srbima u kvislinškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) i pogotovo u jasenovačkom logoru, gdje se dovodi u pitanje broj stradalih.

Zbog filma “Dnevnik Diane Budisavljević” verbalnim napadima i govoru mržnje bila je izvrgnuta njegova redateljica Dana Budisavljević.

O ćirilici i fizičkim sukobima u Vukovaru

Posebno je istaknuto stanje u Vukovaru za koje je u izvještaju navedeno da se posljednjih godina pogoršava. Zabrinjava povećani broj međuetničkih fizičkih sukoba u Vukovaru.

“Napadi na osobe srpske nacionalnosti u Vukovaru bilježeni su cijele godine, sukobljavaju se pripadnici navijačkih skupina, ali napadana su i djeca srednjoškolskog uzrasta, a zabilježeno je i vrijeđanje policajca srpske nacionalnosti po etničkoj osnovi i to od strane državnog dužnosnika”, koji je kasnije smijenjen, navodi se u izvještaju.

Također, podsjeća se da je Gradsko vijeće Vukovara i u 2020. godini odbilo uvesti dvojezičnost u javnu upotrebu, na što srpska manjina u Vukovaru ima pravo prema odredbama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine, po kojem ih je u gradu više od jednu trećinu.

I dalje postoje ozbiljni problemi sa slabom ili nikakvom infrastukturom u područjima gdje su Srbi većinsko stanovništvo ili zastupljeni u značajnijem broju, kaže se među ostalim u izvještaju SNV-a.

Na predstavljanju u prostorijama Srpskog narodnog vijeća u središtu Zagreba sudjelovali su i autor izvještaja Tihomir Ponoš iz Arhiva Srba u Hrvatskoj, koji je kazao kako će se u izvještaju za 2021. godinu vjerojatno naći i napadi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića na Milorada Pupovca, i - kao ekspert - Aleksandar Maršavelski, docent na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG