Dostupni linkovi

Identificirani mladići s neprimjernim transparentima u Splitu


Split u doba korona virusa, 11. ožujka
Split u doba korona virusa, 11. ožujka

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je u ponedjeljak (13. travanj) vezano za kršenje epidemioloških mjera i napada na novinare u splitskom predgrađu Sirobuja u nedjelju ujutro (12. travanj) da su podnesene tri kaznene prijave i jedna prekršajna, dok je u slučaju neprimjerenih transparenata na okupljanju u nedjelju navečer identificirano 13 osoba, među kojima je i maloljetnik.

"Kad su nasilnici u pitanju, zna se što policija radi i mislim da je policija djelovala vrlo promptno", rekao je Božinović u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije.

Dodao je da "što se tiče napada na novinare u nedjelju (12. travanj) ispred crkve u splitskom predgrađu Sirobuji, u kojoj je, unatoč zabrani zbog epidemije, župnik Josip Delaš služio misu, podnesene su tri kaznene prijave temeljem nasilnog ponašanja prema osobi koja obnaša javnu dužnost, za što kazne mogu ići i do pet godina zatvora, a podnesena je i prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru".

"Što se tiče naknadnog okupljanja u nedjelju navečer pred istom crkvom", istakao je, "gdje je bilo prisutno neprihvatljivo ponašanje i znakovlje (jedan od sudionika držao je razvijen šal s ustaškim pozdravom "za dom spremni", a svi su bili okupljeni oko transparenta potpore lokalnom župniku, na kojem je pisalo i "novinari crvi"), policija je identificirala 13 osoba, a jedna je i maloljetnik te će biti obaviješten Centar za socijalni rad.

Poručio je i da će dvije osobe odgovorati prema kršenju Zakona o javnom redu i miru, za jednu osobu će se primijeniti Zakon o eksplozivnim tvarima s obzirom na baklju koju je upalio, dok će ostali biti prijavljeni Državnom inspektoratu s obzirom na kršenje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Neće biti popusta pogotovo kada su u pitanju službene osobe i novinari, koji su zapravo jedna od najvažnijih karika u lancu obrane protiv korona virusa. Bez novinara sve ono što Stožer govori ne bi došlo do građana, a vidimo da je došla i da se velika većina građana pridržava tih mjera kako bi zaštitili i sebe i druge", naglasio je ministar.

XS
SM
MD
LG