Dostupni linkovi

Skup podrške Hrvatskoj, Srbija donirala milion evra


Farmer Tomislav Suknaić miluje konja ispred svog porušenog domaćinstva u selu Majske Poljane nakon raornog zemljotresa u Hrvatskoj. 30. decembar, 2020.
Farmer Tomislav Suknaić miluje konja ispred svog porušenog domaćinstva u selu Majske Poljane nakon raornog zemljotresa u Hrvatskoj. 30. decembar, 2020.

Jedan broj građana okupio se u sredu 30. decembra ispred Ambasade Hrvatske u Beogradui i izrazio solidarnost sa stradalima i svima koji su pogođeni jučerašnjim zemljotresom u Hrvatskoj.

Oni su, kako je prenela Televizija N1, poručili da su Beograd i cela Srbija uz Hrvatsku i da im je na raspolaganju svaka pomoć.

Ambasador Hrvatske Hidajet Biščević rekao je za N1 da je teško rečima opisati koliko znači ovaj izraz podrške i solidarnosti.

“Primio sam na desetine mejlova od građana širom Srbije sa velikim izrazima podrške, kao i pitanjima kako da upute pomoć. Danas će zato ambasada otvoriti žiro-račun na koji će građani moći da uplate sredstva koliko žele”, naveo je Bišćević.

On je zahvalio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izrazima podrške Hrvatskoj i rečima ohrabrenja, kao i vladi Srbije koja je, kako je rekao, donela odluku o donaciji od milon evra Hrvatskoj.

“Zahvaljujem se i građanima koji pokazuju izuzetnu solidarnost i ljudskost”, rekao je Biščević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 29. decembra da je Srbija spremna da pruži pomoć Hrvatskoj.

“Veoma mi je žao i spremni da pružimo svaku vrstu pomoći, uključujući finansijsku i tehničku”, naveo je Vučić.

Od juče iz Srbije stižu poruke podrške Hrvatskoj nakon razornog zemljotresa, građani na društvenim mrežama pozivaju na solidarnost i nude pomoć građanima Petrinje, a u Beogradu je osvanuo i grafit "Petrinja" sa nacrtanim srcem.

Jak zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale pogodio je juče centralnu Hrvatsku. Epicentar je bio u Petrinji a zvanični podaci su da je u potresu najmanje sedam osoba izgubilo život.

Vlada Srbije donela je odluku da se uputi iznos od milion evra Republici Hrvatskoj kao finansijska pomoć za sanaciju štete nastale usled razornog zemljotresa, saopšteno je u Beogradu 30. decembra.

Kako je nakon sednice u sredu saopštila Vlada Srbije, njeni članovi izrazili su žaljenje zbog ljudskih života izgubljenih u toj prirodnoj katastrofi, a novčana sredstva namenjena su za pomoć u obnovi razrušenih objekata, od kojih je veliki broj od javnog značaja.

XS
SM
MD
LG