Dostupni linkovi

Iran i SAD najavili indirektne razgovore o nuklearnom sporazumu


Nuklearno postrojenje Natanz (2020.)
Nuklearno postrojenje Natanz (2020.)

Sjedinjene Američke Države i Iran saopštili su 2. aprila da će započeti indirektne razgovore sa drugim svetskim silama u pokušaju da se obe zemlje vrate sporazumu kojim se ograničava iranski nuklearni program, skoro tri godine nakon što je bivši predsednik Donald Tramp povukao SAD iz dogovora.

Bela kuća vidi indirektne razgovore sa Iranom, koji su najavljeni za 6. april u Beču, kao potencijalno konstruktivne, ali trenutno ne očekuje da će biti održani i direktni razgovori, izjavila je porparolka Bele kuće Jen Psaki.

Portparol Stejt departmenta Ned Price nazvao je nastavak pregovora "zdravim korakom napred". Dodao je, međutim, da je još rano i da SAD ne očekuju trenutni napredak "jer će biti teških diskusija".

Price je rekao da su se SAD složile da razgovaraju sa evropskim, ruskim i kineskim partnerima kako bi identifikovali pitanja koja se tiču vraćanja sporazumu iz 2015. godine.

Price je rekao da će razgovori biti organizovani oko radnih grupa koje će Evropska unija formirati sa ostalim potpisnicima nuklearnog sporazuma, uključujući Iran.

Primarna pitanja o kojima će se razgovarati su koraci koje bi Iran trebalo da preduzme u zamenu za ublažavanje sankcija, koje bi SAD takođe morale da preduzmu.

"Trenutno ne predviđamo da će kroz ovaj proces biti direktnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana, iako Sjedinjene Države ostaju otvorene", rekao je Price.

Sastanak u Beču 6. aprila dogovoren je prethodno tokom online razgovora Irana i svetskih sila.

Evropska unija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija, Kina i Iran naveli su nakon sastanka da su spremni da pozdrave povratak SAD sporazumu i "istakli spremnost da pozitivno odgovore na to u zajedničkom naporu".

Grupa je najavila nastavak pregovora 6. aprila u Beču "kako bi precizno definisali proces ukidanja sankcija Iranu i mere za primenu nuklearnih ograničenja".

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif odmah je saopštio da nije planiran sastanak zvaničnika iz Irana i SAD.

"Nema sastanka Iran i SAD. Nepotrebano", napisao je Zarif.

Ruski izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) opisao je online razgovore kao "radne" i dodao da će se nastaviti.

"Utisak je da smo na dobrom putu, ali put napred neće biti lak i zahtevaće intenzivne napore. Izgleda da su zainteresovane strane spremne za to", rekao je predstavnik Moskve Mihail Uljanov.

Dogovor treba da pruži Iranu olakšanje od međunarodnih sankcija u zamenu za ograničenja u njegovom nuklearnom programu, za koji Teheran tvrdi da je isključivo u civilne energetske svrhe.

Ali, Sjedinjene Države jednostrano su se povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsednikom Donaldom Trumpom, koji je ponovno uveo ekonomske sankcije Teheranu.

Američki predsednik Joe Biden signalizirao je spremnost da oživi sporazum, ali njegova administracija insistira da se Iran prvo mora vratiti svojim nuklearnim obavezama, od kojih je većinu Teheran suspendovao kao odgovor na američke sankcije.

Iranske obaveze uključuju ograničenja u količini obogaćenog uranijuma koje može stvoriti i čistoći kojom ga može obogatiti.

Iranski vrhovni čelnik ajatolah Ali Hamnei je početkom marta rekao da je ta država spremna da preduzme korake u smeru ispunjavanja odredbi iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, čim SAD ukinu ekonomske sankcije Iranu.

IAEA je izvestila 17. marta da je Iran počeo sa obogaćivanjem uranijuma u podzemnom postrojenju Natanz sa drugim tipom naprednih centrifuga IR4.

XS
SM
MD
LG