Dostupni linkovi

Premijer Jermenije traži pomoć od Putina za oslobađanje zarobljenika u Azerbejdžanu


Premijer Jermenije Nikol Pašinijan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, 6. april
Premijer Jermenije Nikol Pašinijan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, 6. april

Premijer Jermenije Nikol Pašinijan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina pomoć u oslobađanju ratnih zarobljenika koje je Azerbejdžan zarobio tokom prošlogodišnjeg rata u regionu Nagorno-Karabaha.

Rat prošle jeseni između Jermenije i Azerbejdžana vođen je oko Nagorno-Karabaha, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali koju su etnički Jermeni kontrolisali od ranih devdesetih.

Šestonedeljni rat zaključen je sporazumom o prekidu vatre uz rusko posredovanje, kojim je deo Nagorno-Karabaha i svih sedam okruga oko njega stavljeno pod azerbejdžansku administraciju nakon skoro 30 godina kontrole etničkih jermenskih snaga.

Sporazum je takođe doveo do razmeštanja oko 2.000 ruskih mirovnjaka duž kopnenog koridora koji povezuje spornu teritoriju sa Jermenijom.

U borbama je stradalo više od 6.000 ljudi.

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko jermenskih zarobljenika drži Azerbejdžan, ali novinska agencija RBC je navela da je u Azerbejdžanu još oko 140 Jermena.

"Želeo bih da primetim da u ovom kontekstu postoji veoma važno pitanje koje još uvek nije rešeno", rekao je Pašinijan Putinu tokom susreta u Moskvi.

"Kao što smo više puta razgovarali, sve taoce, ratne zarobljenike i druge zatočenike treba vratiti u domovinu ali, nažalost, još uvek imamo pritvorenike u Azerbejdžanu", rako je jermenski premijer.

Pašinijanova poseta Moskvi dogodila se u vreme dok se Jermenija priprema za prevremene parlamentarne izbore u junu, podstaknute opozicionim zahtevima da premijer odstupi zbog rata sa Azerbejdžanom.

XS
SM
MD
LG