Dostupni linkovi

Šefica Saveza ruskih ljekara privedena dok je pokušavala ispitati bolesnog Navaljnog


Rusija- Članicu medicinskog sindikata Saveza doktora i Navaljinog ličnog doktora Anastasiju Vasiljevu policijski službenici zadržavaju na ulazu u kaznenu koloniju N2, gde je Aleksej Navalni prebačen na kaznu od dvije i po godine zatvora, 6. aprila 2021

Policija je privela šeficu ruskog Saveza ljekara ispred zatvora nakon što je, u utorak 6. aprila pokušala tražiti dozvolu za ispitivanje zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog (Aleksei Navalny) nakon što je premješten na bolničko odjeljenje s jakim kašljem i temperaturom, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sigurnost oko zatvora u kojem je Navaljni pojačana je ranije nakon što je sindikat Saveza doktora pozvao na "humanitarnu akciju" i "kvalifikovani tretman" za Navaljnog.

Anastasija Vasiljeva, šef Saveza ljekara, stigla je u zatvor i pokušala tražiti dozvolu da vidi Navaljnog, ali je rekla da zatvorski službenici odbijaju sastanak s njom kao "predstavnicom medicinske zajednice".

Dodala je da je šef zatvora predložio da se pisani zahtjev za posjetu pošalje preporučenom poštom. Ubrzo nakon toga, ubačena je u policijski kombi bez objašnjenja.

"Dovezli su se u policijskim vozilima, natovarili Anastasiju Vasiljevu, zajedno sa šefom pravne službe Alijanse Aleksandrom Generalovim i dvojicom članova sindikata ljekara iz regije Perm", navodi se na Twitter nalogu za Vasiljevin tim.

Vasiljeva i druge pristalice Navaljnog okupili su se na improvizovanom kontrolnom punktu s metalnom pregradom koju je policija postavila ranije tokom dana kako bi blokirala put koji vodi do ozloglašene Kazneno-popravne kolonije br. 2, oko 100 kilometara od Moskve.

Policijski kordon uslijedio je nakon što je Navalny u objavi na Instagramu 5. aprila rekao da mu je službeno dijagnosticiran "jak kašalj" i temperatura od 38,1 stepeni Celzijusa, a nakon što je treći zatvorenik poslan u bolnicu sa sumnjom na tuberkulozu.

Savez ljekara kritizirao je stanje u zatvoru, rekavši da ljekari "nemaju dovoljno opreme za upravljanje pacijentom".

„Medicinska ambulanta u kaznionici je izolacijsko odjeljenje. Izolirali su [Navaljnog] jer je pokazivao simptome zarazne bolesti. To je dobro, ali ono što mu treba nije samo izolacija, već i kvalificirano liječenje ”, rekao je zamjenik šefa medicinskog sindikata Sergej Rybakov, dodajući da će sindikat održati događaj u blizini zatvora kako bi podržao Navaljnog, što je izazvalo policijski odgovor .

Najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina trenutno je u zatvoren u onome što je poznato kao jedna od najtežih kaznionica u Rusiji.

Navaljni je rekao da se njegova zatvorska jedinica sastoji od 15 ljudi, od kojih su troje hospitalizirani s sumnjom na tuberkulozu otkako je stigao.

Tuberkuloza je potencijalno ozbiljna zarazna bolest koja uglavnom pogađa pluća i prenosi se od osobe do osobe sićušnim kapljicama ispuštenim u zrak, uglavnom putem kašlja i kihanja.

Uglavnom je iskorijenjen u razvijenim zemljama i osoba sa zdravim imunološkim sistemom često se uspješno bori protiv njega.

U svom postu 5. aprila, Navaljni je rekao da je njegova zatvorska jedinica hranjena kašom nalik glini i smrznutim krompirom. Trenutno štrajkuje glađu tražeći bolje uslove. Pothranjenost i gubitak kilograma potkopavaju sposobnost imunološkog sistema da se bori protiv tuberkuloze.

„Imam zakonski zagarantovano pravo da pozovem doktora specijaliste o svom trošku. Neću se odreći ovog prava jer se zatvorskim liječnicima može vjerovati jednako kao i državnoj TV ”, naveo je Navaljni u objavi na Instagramu.

Moskovski sud u februaru presudio je da je, dok je bio u Njemačkoj, Navaljni kršio uslovnu kaznu iz starijeg slučaja pronevjere, za koji se smatra da je politički motivisan.

Njegova uslovna kazna od tri godine i šest meseci pretvorena je u zatvor, iako je sud smanjio taj iznos na dvije godine i šest mjeseci za vrijeme koje je već izdržao u pritvoru.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Kanada uvele su niz sankcija protiv Rusije zbog slučaja Navaljni.

XS
SM
MD
LG