Dostupni linkovi

Vučić: Ne mešamo se u unutrašnje stvari Crne Gore


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom zahteva premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića za smenu ministra pravde te zemlje Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici, da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore, ali i da će nastaviti da pomaže srpskom narodu u toj zemlji.

On je posle obilaska Rudne glave kod Majdanpeka, gde se vakcinisao protiv korona virusa, rekao novinarima da ljudi koji su na vlasti u Crnoj Gori imaju pravo na to, ali je dodao i da je obaveza Srbije da pokazuje poštovanje i prema tuđim žrtvama, „kao što pokazujemo prema svojim, ali i da ljubomorno čuvamo i štitimo državne i nacionalne interese Srbije“.

"Ne mislim da postoji za nas bilo šta važnije od toga da negujemo kulturu sećanja, a da razvijamo ekonomiju i gradimo puteve, bolnice i drugo. Tako ćemo najbolje sačuvati budućnost našeg naroda“ naveo je on.

"Svi građani Srbije treba da znaju da smo mi već prilično naučili da iz Crne Gore idu na proslavu (hrvatske vojno-policijske akcije) Oluje, da svaki put moraju dobro da čuju i pažljivo slušaju šta im govore predstavnici NATO, Stejt Departmenta i Brisela, a da malo ređe ili uopšte ne moraju da čuju šta kaže Beograd, ali to je njihovo pravo. U se i u svoje kljuse", rekao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju važno da poštujući tuđe žrtve i čuvajući sećanja na sopstvene, pokaže "ozbiljan i nepristrasan stav prema onome što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji".

Vladimir Leposavić je 26. marta tokom sednice crnogorskog parlamenta izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“. On je takođe osporio i legitimitet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid.

Leposavićevu izjavu su osudile Sjedinjene Američke Države kao i Evropska Unija.

XS
SM
MD
LG