Dostupni linkovi

EU osudila izjave crnogorskog ministra o genocidu u Srebrenici


Vladimir Leposavić

Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, poručili su zvanični EU.

"EU je unija vrednosti. Poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam, protivreči najfundamentalnije od tih vrednosti", poručila je Ana Pisonero portparolka, Evropske komisije (EK) nadležna za zemlje proširenja.

Ova reakcija Pisonero sledi nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimir Leposavić, 26. marta u crnogorskoj Skupštini naveo da će priznati genocid u Srebrenici "kad se činjenice nedvosmisleno utvrde".

Ministar Leposavić je odgovarajući na poslaničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid rekao da ne može da prizna ili ne prizna događaj "o kojem nema saznanje".

Portparolka EK, Ana Pisonero je potsetila da je prošle godine obeležena 25 godišnjica genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Ona je poručila da je krajnje vreme da svi politički lideri u regionu prednjače u odavanju počasti žrtava i promociji pomirenja.

"Očekuje se da će svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštovati i promovisati vrednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde u EU. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom", podvukla je Pisonero.

Inače, osim EU, zabrinutost zbog izjava crnogorskog ministra Leposavića je iznela i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

XS
SM
MD
LG