Dostupni linkovi

Predsednik Srbije vakcinisan protiv COVID-a 19


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se vakcinisao protiv korona virusa u Rudnoj glavi, kod Majdanpeka, na istoku Srbije.

Vučić je primio kinesku “Sinofarm” vakcinu u Zdravstvenoj stanici Rudna glava Doma zdravlja "Dr Veroljub Cakić" Majdanpek, a za tri nedelje biće revakcinisan.

“Primio sam vakcinu i odlično se osećam. Hvala našim divnim zdravstvenim radnicima na svemu što rade za naš narod i Srbiju. Hvala našoj kineskoj braći”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu i apelovao da se građani vakcinišu u što većem broju, kako bi se što pre vratili normalnom životu.


Upitan o trećoj dozi vakcine Sinofarma naveo je da nema stav, jer nije stručan, ali da to za državu nije problem.

"Mi ćemo vakcine da nabavimo. Država će da uradi svoj posao", rekao je on novinarima u Rudnoj glavi.

Vučić je rekao da je milion ljudi već revakcinisano i podsetio da je ranije govorio da će se primiti vakcinu, tek kada se toliki broj građana u Srbiji bude vakcinisao.

Pre nekoliko dana, prilikom obeležavanja početka radova na deonici puta Novi Beograd, najavio je da će, ako novi kontingent vakcina kineskog “Sinofarma” stigne u ponedeljak, 5. aprila, u Srbiju, dan kasnije otići u Rudnu glavu da se vakciniše.

U Rudnoj Glavi predsednik Srbije razgovarao je sa građanima, nakon čega će održati sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave Borskog okruga i preduzetnicima iz Rudne Glave.

U Srbiju je u ponedeljak, 5. aprila, stigao novi kontingent vakcina protiv korona virusa kineskog proizvođača „Sinofarm“ od pola miliona doza.

Ovom isporukom broj kineskih vakcina pristiglih u Srbiju povećao se na dva i po miliona.

Najpre je dopremljeno milion doza kineskih vakcina 16. januara, a potom po pola miliona doza 10. februara i 5. marta.

„Svih ostalih vakcina imamo nešto malo manje od milion. Sutra kada stigne još 106.470 „Fajzer“ vakcina preći ćemo cifru od tri i po miliona vakcina koje su isporučene Srbiji“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić dočekujući 5. aprila na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” isporuku kineskih vakcina.

Brnabić je navela da su kineski partneri pomogli da se kampanja masovne imunizacije odvija kako je planirano.

Ona je navela da je cilj da do kraja aprila bude 40 posto punoletne populacije vakcinisano makar prvom vakcinom.

Od utorka, 6. aprila, vakcinacija se bez zakazivanja vrši u još najmanje 50 mesta u Srbiji, kako je pre nedelju dana najavio državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.


U Srbiji su dostupne četiri vakcine: američko-nemačkog proizvođača „Fajzer/Biontek“, ruski „Sputnjik V“, kineski „Sinofarm“ i „AstraZeneka“.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Biontek, Astrazeneku i Džonson i Džonson.

XS
SM
MD
LG