Dostupni linkovi

Prijave protiv organizatora protesta ugostitelja u Banjaluci


Protesti ugostitelja u Banja Luci, 5. april 2021
Protesti ugostitelja u Banja Luci, 5. april 2021

Policijska uprave Banjaluka podnijeće Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv odgovornih lica za javni skup održan 5.aprila u centru Banjaluke zbog počinjenog krivičnog djela „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, saopšteno je u utorak 6. aprila, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS).

„Okupljanje građana održano je suprotno propisanim epidemiološkim mjerama i zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, kojima je propisano okupljanje do 30 lica na otvorenom prostoru“, navodi se u saopštenju.

Nekoliko stotina banjalučkih ugostitelja 5.aprila protestvovalo je u centru Banjaluke, jer je ublažavanjem mjera u tom bosanskohercegovačkom entitetu dozvoljen rad tržnih centara, a ugostiteljima samo bašte na otvorenom.

Ugostitelji su poručili da se ne mogu zadovoljiti samo otvorenim baštama, te su iznijeli čitav niz zahtjeva Vladi RS, od koje traže isplatu minimalnih plata za mart, kao i uplatu poreza i doprinosa za mart i april za sve oštećene u ugostiteljstvu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS navode kako će prema ostalim učesnicima skupa biti preduzete mjere zbog kršenja trenutnih epidemioloških mjera (fizičko rastojanje od 2 metra i nošenje zaštitne maske).

Štab za vanredne situacije RS obavijestio je da od četvrtka 8. aprila ugostiteljski objekti mogu početi sa radom, uz strogo poštovanje uputstava koje je propisala Javna zdravstvena ustanova (JZU) „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Ugostitelji i frizeri iz Banjaluke i drugih gradova u RS protiv mjera zatvaranja demonstracije su održali i 22. marta u blizini Palate RS. I na tim protestima zatražena je pomoć od institucija kako bi ugroženi preduzetnici prebrodili krizu.

Protesti su uslijedili dan nakon što je Republički štab za vanredne situacije RS odlučio da pooštri mjere, te na sedam dana uvede restrikcije kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom.

Zatvoreni su ugostiteljski objekti, frizerski saloni, tržni centri i škole.

Na sastanku predstavnika Vlade RS i Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca” 26. marta u Banjaluci, dogovoreno je da će svim radnicima kojima je u martu ove godine onemogućen rad zbog primjene oštrijih mjera biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom.

No ugostitelji nisu bili zadovoljni tim dogovorom, jer im, kako kažu Vlada nije ispunila obećanje da će biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima još 29. marta.

Vlada Republike Srpske je u 2020. godini, privrednim subjektima iz sektora turizma i ugostiteljstva, kojima je u martu i aprilu bio zabranjen, te ograničen rad u maju, isplatila oko 13.000.000 KM (6.500.000 eura).

U Republici Srpskoj od 22. marta do 5. aprila, bio zabranjen rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće. Zabranjeno je i obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima, frizerskim salonima, trgovačkim centrima, skijalištima, bazenima i velnes i spa centrima.

Nastava u osnovnim, srednjim školama i fakultetima takođe je obustavljena 22. marta i organizovana je online. U utorak 6. aprila u škole u RS se vraćaju osnovci od 1. do 5. razreda.

XS
SM
MD
LG