Dostupni linkovi

SDP BiH predložio Benjaminu Karić za gradonačelnicu Sarajeva


Benjamina Karić, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva
Benjamina Karić, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva

Benjamina Karić novi je prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva, odlučilo je Povjereništvo SDP BiH.

Iz SDP-a su saopštili da je Karić rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica stranke.

Naveli su i da je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

"Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže", saopćili su iz SDP-a.

Podsjećamo kandidat SDP-a je bio Bogić Bogićević.

Izbor gradonačelnika Sarajeva propao je na konstituirajućoj sjednici održanoj 24.marta zbog neslaganja oko ranije dogovorenih kandidata na funkcije u Gradskom vijeću.

Naime predsjedavajući Gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Uz dogovorenog jednog kandidata za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Jasmina Ademovića iz Stranke Narod i Pravda (NiP), prijavio se i kandidat Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, čime bi izbor Bogićevića na mjesto gradonačelnika bio onemogućen.

Bogić Bogićević odustao je od kandidature.

Nakon što je Bogićević odustao od kandidature, brojni građani Sarajeva ali i BiH, tražili su od njega da povuče tu odluku. U glavnom gradu BiH pojavili su se veliki plakati na kojim je pisalo "Bogićević naš gradonačelnik". Sa željom da to on zaista bude, obratili su mu se brojni javni, kulturni i drugi djelatnici te brojni građani Sarajeva.

Na sjednici 26. marta konstituisano je Gradsko vijeće. Srđan Srdić je takođe povukao kandidaturu, a za predsjednika Gradskog vijeća Sarajeva izabran je Jasmin Ademović.

U međuvremenu je Općinski sud u Sarajevu je naredio privremeno oduzimanje mobilnih telefona gradonačelnika Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića radi istrage o trgovini utjecajem.

Krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića podnio je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković zbog sumnje da su vršili trgovinu utjecajem u procesu izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a indirektno i u izboru gradonačelnika, gdje je kandidat bio Bogić Bogićević.

U SDP-u su, prilikom predstavljanja nove kandidatkinje istakli da je "povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju za sve bio veliki šok i još veće razočarenje". No, povlačenje kandidature Bogićevića bilo je neopozivo.

"Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura doc.dr. Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti. Ubijeđeni smo da će doc.dr. Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata".

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

XS
SM
MD
LG