Dostupni linkovi

Skaki i Hadžibajriću oduzeti mobiteli zbog sumnje u trgovinu utjecajem


Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva
Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva

Općinski sud u Sarajevu je naredio privremeno oduzimanje mobilnih telefona gradonačelnika Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića radi istrage o trgovini utjecajem.

"Predmet je u fazi istrage i ne možemo davati nikakve informacije", rečeno je za RSE iz Općinskog suda u Sarajevu.

Krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića podnio je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković zbog sumnje da su vršili trgovinu utjecajem u procesu izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a indirektno i u izboru gradonačelnika, gdje je kandidat bio Bogić Bogićević.

Konaković je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu na svom Facebook profilu nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva 24. marta, koja je prekinuta zbog nedostataka kvoruma.

Podsjećamo, na prvoj sjednici Gradskog vijeća bezuspješno je glasano za novo rukovodstvo s obzirom na to da tadašnja "Četvorka" nije imala većinu da izabere svog kandidata Bogića Bogićevića.

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća je 24. marta prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer je više vijećnika napustilo zasjedanje, nakon što su uočene nepravilnosti u glasanju.

Bogićević se potom povukao iz utrke za gradonačelnika Sarajeva.

No, u javnosti su krenule optužbe za utjecanje na glasanje vijećnika.

Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka su u saopštenju nakon otkazivanja sjednice naveli da su "aktualni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu na tajnom glasanju na čelo Gradskog vijeća pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva".

Prema pravilima izbora predsjedavajući Vijeća i gradonačelnik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Izbor Srdića isključio bi izbor Bogićevića za gradonačelnika.

Međutim, Srdić je, na drugoj sjednici 26. marta, odustao od kandidature, ali se Bogićević odmah nakon sjednice 24. marta neopozivo povukao iz izbora za gradonačelnika.

Konaković je naveo "da se radilo o nezapamćenom pritisku koji se vrši na vijećnike koji su trebali glasati za gradonačelnika".

Gradsko Vijeće je izabrano, ali Sarajevo još nema gradonačelnika. Stranke koje imaju većinu još nisu predložile novog kandidata.

XS
SM
MD
LG