Dostupni linkovi

Novi kandidat za gradonačelnika Sarajeva možda do kraja sedmice


Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta (Foto: Sarajevo)
Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta (Foto: Sarajevo)

Dragan Stevanović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), kaže kako očekuje da ove, ili do početka iduće sedmice dobije prijedlog imena sa 15 potpisa za jednog kandidata za gradonačelnika.

Stevanović je na poziciju dopredsjedavajućeg Gradskog vijeća izabran na sjednici, 26. marta.

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad - Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova, koje Stevanović i očekuje.

Izboru gradonačelnika, prema Poslovniku, prethodi izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i te dvije ličnosti ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Zašto je odustao Bogićević?

Izbor gradonačelnika Sarajeva propao je u ranijem pokušaju, kada je kandidat SDP BiH Bogić Bogićević, koji je 20. novembra 2020. godine prihvatio kandidaturu, od nje odustao zbog neslaganja oko ranije dogovorenih kandidata na funkcije u Gradskom vijeću.

Na sjednici koja je prethodila Bogićevićevom povlačenju, održanoj 24. marta, uz dogovorenog jednog kandidata za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Jasmina Ademovića iz Stranke Narod i Pravda (NiP), prijavio se i kandidat Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, čime bi izbor Bogićevića na mjesto gradonačelnika bio onemogućen.

Gradsko vijeće se konstituira u roku od 30 dana od dana konstituiranja općinskih vijeća općina koje čine Grad Sarajevo. Gradonačelnik i dogradonačelnici se biraju na prvoj sjednici, što se ovaj put nije dogodilo. Sjednica je prekinuta, nakon što nije bilo dogovora, a izbor je uslijedio dva dana kasnije.

Na toj su sjednici, održanoj 26. marta, vijećnici jednoglasno izabrali Bogićevića, koji je 24. marta povukao kandidaturu i izjavio da ne želi preuzeti ovu funkciju. U pismu novoizabranom predsjedniku Gradskog vijeća Sarajeva, Jasminu Ademoviću, poručio je 26. marta da neće odustati od svoje odluke. Prethodno su vijećnici Gradskog vijeća, u nastavku zasijedanja 26. marta, jednoglasno izabrali Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva.

Kako je u pismu naveo Bogićević, to je glasanje bilo potpuno bespredmetno.

"Prije dva dana javno i neopozivo povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. Neopozivo povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati. Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran. Jako je nekorektno što ni jednom riječju niko na današnjoj sjednici nije ni pomenuo moje neopozivo povlačenje kandidature", navodi Bogićević.

Protesti za Bogićevića

Nakon što je Bogićević odustao od kandidature, brojni građani Sarajeva ali i BiH, tražili su od njega da povuče tu odluku. U glavnom gradu BiH pojavili su se veliki plakati na kojim je pisalo "Bogićević naš gradonačelnik". Sa željom da to on zaista bude, obratili su mu se brojni javni, kulturni i drugi djelatnici te brojni građani Sarajeva.

Građani su i protestnom vožnjom, 27. marta, tražili i da se omogući direktan izbor gradonačelnika Sarajeva.

Bogićević je bio član posljednjeg sastava Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Dugogodišnji je političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima. On je 1991. godine svojim glasom spriječio da tadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA) izvede vojni udar i onemogući osamostaljenje Slovenije i Hrvatske.

Hoće li prilikom novog izbora gradonačelnika biti iznenađenja?

Za novi izbor gradonačelnika, Stevanović očekuje da neće biti iznenađenja, kao što se to dogodilo sa kandidaturom Bogića Bogićevića.

„Od ovih petnaest, koliko nas je ostalo, mislim da neće, mislim da su pokazali svoju stabilnost, ali u politici mene više ništa neće iznenaditi, kaže Stevanović, podsjećajući kako je na sličan način izabran i aktuelni gradonačelnik Sarajeva iz Stranke demokratske akcije (SDA), Abdulah Skaka, te da se radi o političkoj trgovini.

Na potezu su sada SDP, NiP, Naša stranka (NS), koje čine vlast u Gradu Sarajevu. Nakon zbivanja u Gradskom vijeću Sarajeva, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), Ibrahim Hadžibajrić, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), 25. marta, kako planira napustiti koaliciju koju je ta stranka imala sa još tri političke partije u Kantonu Sarajevo - Socijaldemokratskom partijom (SDP), Narodom i pravdom (NiP) te Našom strankom (NS).

Očekuje se da kandidata ponovno predloži SDP BiH.

Koordinator za izbor gradskih vijećnika i gradonačelnika Sarajeva, Irfan Čengić, iz Socijaldemokratske partije BiH, za RSE kažu kako još nisu prežalili to što je Bogićević odustao.

„Ne mogu govoriti šta će biti na organima SDP-a, jer sam dao ostavku na Predsjedništvo stranke, ali koliko imamo saradnju sa kantonalnom organizacijom, vjerujem da će oni predložiti ime, ipak, se radi o gradonačelniku Sarajeva, a ne bilo kojeg drugog grada u državi“ kaže Čengić.

Poslije Bogićevića je, smatra, teško donijeti odluku o novom kandidatu, kojeg za sada nemaju.

„Ne znamo ni koje će biti nacionalnosti ni ko je ta osoba, jer Bogić Bogićević nije predložen zato što je Srbin, nego zato što je najbolji čovjek u ovom gradu za tu poziciju“, kaže Čengić za RSE.

Ukoliko se dogodi da predloženi kandidat bude Bošnjak, doći će do komplikacija, jer se u toj situaciji mijenja i sastav Vijeća, pošto je predsjedavajući iz reda Bošnjaka. A izbor predsjedavajućeg je i zakomplikovao proces i uzrokovao da Bogićević odustane.

Dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, Dragan Stevanović, smatra da bi u ovoj situaciji otvaranje priče o promjeni rukovodstva Gradskog vijeća 'značilo pustiti SDA da ostvari svoj cilj', te 'ostaviti sadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skaku da i dalje obnaša funckiju prvog čovjeka Grada Sarajeva'.

„Jedna varijanta je da će 'trojka' (SDP BiH, NiP i NS) naći ozbiljnog kandidata koji je spreman ući - za razliku od Bogićevića, koji je vrlo pošten i moralan čovjek i nije baš spreman da se voza u ovakvim kaljužama – da se suprotstavi, po cijenu svih kaljuža u koju će ga politički protivnici probati uvući, ili, s druge strane, da će dići ruke od Grada Sarajeva i da će Skaka i SDA ostvariti svoj cilj“ smatra Stevanović, navodeći da će u slučaju da SDA predloži svog kandidata i podnijeti ostavku i na mjesto predsjedavajućeg i na poziciju u Gradskom vijeću.

„Bude li izabran gospodin Skaka za gradonačelnika, ili se bilo ko proda iz ovih petnaest, mene tu nema u takvoj vrsti kaljuže“, kaže Stevanović.

SDA neće predložiti kandidata

SDA neće imati svog kandidata, potvrdio je za RSE predsjednik Kluba viježnika ove stranke u Gradskom vijeću, Vedad Deljković.

„Volio bih kad bi se mogao postići dogovor oko zajedničkog kandidata. Nama svima u Vijeću bi bilo lakše. Nadam se da se neće otežavati ovi procesi. SDA, koliko ja znam, neće imati nikakvog kandidata“, ističe Deljković.

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad - Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

I za SDA, na potezu je ponovno SDPBiH, a istu tezu zastupa i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Promjena na čelu Gradskog vijeća neće biti do izbora gradonačelnika, te da će se o eventualnim rotacijama razgovarati, tek kada se čitav proces izbora novog čovjeka na čelo grada završi.

„Nikakvih promjena na čelu Gradskog vijeća neće biti sve do izbora gradonačelnika. Kad podvučemo liniju cjelokupnog procesa, onda ćemo razgovarati o nekim eventualnim rotacijama“, kaže Konaković za RSE.

Stranka SDP BiH je u pregovorima prije lokalnih izbora dobila prvenstvo za predlaganje kandidata za gradonačelnika Sarajeva, kaže za RSE Nihad Uk, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva. Kaže kako vjeruje da će proces izbora novog kandidata biti završen u naredna dva ili tri dana.

„Bit će jako teško naći odgovor na najboljeg kandidata za ovu poziciju nakon gospodina Bogićevića, ali se nadam da će naći odličnu osobu. Mislim da kandidat neće biti Bošnjak, jer ni SDP-u ni Našoj stranci nije u interesu da ovaj čitav paket ponovo raspakuje. Mislim da će tražnju za novim kandidatom usmjeriti iz srpskog, eventualno iz reda 'ostalih', s obzirom na to da to po statutu može“ navodi Uk.

Predloženi novi kandidat za gradonačelnika Sarajeva treba da ima podršku svih koalicionih partnera.

XS
SM
MD
LG