Dostupni linkovi

EU uvjerava Ukrajinu u svoju ‘nepokolebljivu’ podršku


Ukrajinski vojnik patrolira duž linije fronta sa separatističkim snagama na istoku zemlje.
Ukrajinski vojnik patrolira duž linije fronta sa separatističkim snagama na istoku zemlje.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell (Žozep Borelj) uvjeravao je ukrajinsku vladu u "nepokolebljiu podršku EU" u sukobu s separatistima na istoku zemlje koje podržava Rusija.

Borrell je na Twitteru 4. aprila napisao da je telefonom razgovarao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i dodao da "s velikom zabrinutošću prati rusku vojnu aktivnost oko Ukrajine", prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rekao je da će se o tome dalje razgovarati na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU.

Telefonski razgovor Borrella s Kulebom dolazi nakon poziva 2. aprila američkog predsjednika Joea Baidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u kojim je Biden pokušao uvjeriti Zelenskog u "nepokolebljivu" američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ukrajina i ruski separatisti u regiji Donjeck međusobno su se optužili za napad tokom vikenda.

Do tenzija dolazi nakon što je Ukrajina prošle sedmice izjavila da Rusija povećava trupe na zajedničkoj granici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je rekavši da Rusija "premješta trupe unutar vlastite teritorije po vlastitom nahođenju i to se nikoga ne bi trebalo ticati".

Rusija, koja je izvršila aneksiju ukrajinske regije Krim 2014. godine, neprestano poriče umiješanost u borbe u istočno ukrajinskoj Luganskoj i Donjeckoj regiji, uprkos značajnim dokazima u suprotno.

Njemačka, Rusija, Francuska i Ukrajina dio su takozvanog normandijskog formata uspostavljenog da pokuša riješiti ukrajinski sukob.

Njemačka i Francuska nedavno su izrazile zabrinutost zbog "sve većeg broja kršenja prekida vatre".

"Mi pomno pratimo situaciju, a posebno kretanje ruskih trupa i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i rade na trenutnoj deeskalaciji", rekli su u izjavi.

“Rusiju ne zanima nijedan sukob s Ukrajinom, posebno vojni", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti, reagujući na nedavne navode.

XS
SM
MD
LG