Dostupni linkovi

EU optužuje Rusiju za pokretanje ‘vojne kampanje’ na Krimu


Mladi regrut na Krimu podvrgnut medicinskom pregledu nakon poziva u rusku vojsku (arhivska fotografija)
Mladi regrut na Krimu podvrgnut medicinskom pregledu nakon poziva u rusku vojsku (arhivska fotografija)

Evropska unija (EU) optužila je Moskvu za pokretanje "vojne kampanje" u ukrajinskoj regiji Krim, koju kontroliše Rusija, u potezu za koji je blok rekao da krši međunarodno pravo.

Oštro saopštenje EU uslijedilo je u trenutku kada je Ukrajina optužila Rusiju za masovno okupljanje trupa u blizini zajedničke granice što je Kremlj odbacio, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Danas je Ruska Federacija pokrenula još jednu kampanju regrutacije u nezakonito anektiranoj Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju radi pozivanja stanovnika poluostrva u Oružane snage Ruske Federacije", piše u saopštenju EU 1. aprila.

Navodi se također da je ruska vojna regrutacija na Krimu 'još jedno kršenje međunarodnog humanitarnog prava'.

Istaknuto je da je 'Ruska Federacija vezana međunarodnim pravom i dužna osigurati zaštitu ljudskih prava na poluotoku'.

"EU ne priznaje i neće priznati ilegalnu aneksiju Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja", saopšteno je.

​Rusija je anektirala ukrajinski poluotok Krim u martu 2014. godine, uputivši trupe i održavajući referendum koji je međunarodna zajednica proglasila nelegitimnim nakon što je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, prijateljski raspoložen prema Moskvi, svrgnut usred vala javnih protesta.

Moskva takođe podržava separatiste u ratu protiv ukrajinskih vladinih snaga u kojem je od aprila 2014. ubio više od 13.000 ljudi na istoku Ukrajine.

EU je uvela nekoliko krugova sankcija protiv pojedinaca i entiteta optuženih za podrivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Grupa sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7) je također 18. marta saopštila da neće priznati "pokušaje Rusije da dobije legitimitet za okupaciju" Krima, dok su sve veće napetosti u odnosima sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG