Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv ministra Lukača za napad na Stanivukovića


Dragan Lukač, ministar MUP-a Republike Srpske fizički je napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivuković na sjednici Skupštine RS u decembru 2019.
Dragan Lukač, ministar MUP-a Republike Srpske fizički je napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivuković na sjednici Skupštine RS u decembru 2019.

Okružnom javno tužilaštvo Banjaluka je podiglo optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog fizičkog napada na tada zastupnika u Narodnoj skupštini RS, a danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Dragan Lukač, ministar MUP-a Republike Srpske fizički je napao tada poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivuković na sjednici Skupštine RS u decembru 2019.

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je dana 26. 03. 2021.godine, podiglo optužnicu protiv Dragana Lukača, zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom Tjelesna povreda iz člana 131. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske’’ saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnica je dostavljena Osnovnom sudu u Banjoj Luci na potvrđivanje.

Prema navodima iz optužnice, ministar unutrašnjih poslova je 23. decembra 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim ga udario.

Na sjednici se raspravljalo o Programu reformi BiH, odnosno daljoj saradnji Bosne i Hercegovine i NATO.

Stanivuković je tada u NSRS donio zastavice NATO-a, koje je dijelio poslanicima skupštinske većine, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata, navodeći da je lider te stranke Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, prihvatanjem Programa reformi pristao i na Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Lukač je tada rekao Stanivukoviću da on nema prava da govori o NATO i da je bio “previše mali za vrijeme bombardovanja”.

Zatim je pozvao Stanivukovića priprijetivši mu da će “završiti kao i zastavice”.

"Ne možeš te zastavice donositi ovdje u Narodnu skupštinu i nemoj nikada više da to uradiš prema meni i prema nekim drugima inače ćeš završiti kao što su i one zastave završile", rekao je Lukač.

Kada mu je Stanivuković prišao Lukač je prvo bacio papiriće na njega, a zatim je došlo i do fizičkog kontakta.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oštro je tada osudila napad ministra policije Dragana Lukača na narodnog poslanika Draška Stanivukovića tokom sjednice Narodne skupštine RS (NSRS).

Kako je poručeno iz ambasade, 'nasilje i prijetnje nemaju mjesto u demokratskoj debati'.

Krivični zakon Republike Srpske propisuje kaznu za ovakva djela do dvije godine zatvora.

XS
SM
MD
LG