Dostupni linkovi

Opozicione partije u Republici Srpskoj pozvali građane na proteste


Dragan Lukač, ministar MUP-a Republike Srpske fizički je napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivuković na sjednici Skupštine RS
Dragan Lukač, ministar MUP-a Republike Srpske fizički je napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivuković na sjednici Skupštine RS

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković u utorak, u Banjaluci, je izjavio da se za napad, koji se dogodio u ponedjeljak navečer u Skupštini Republike Srpske(RS), ne osjeća odgovornim, da ne razmišlja o ostavci, te da je to uradio jer se osjetio ugroženim.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač fizički je napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića, poslije čega su poslanici te i Srpske demokratske stranke (SDS) napustili skupštinsku salu.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković kaže da niti jednim potezom nije ugrozio Dragana Lukača, te da je tokom jučerašnjeg dana napadnut i van poslaničkih klupa.

"Poslije jučerašnje rasprave i udarca ministra Lukača, što je prvi takav zabilježen incident od postojanja NSRS-a, ja sam otišao u skupštinski restoran gdje mi je majku psovao Milorad Dodik, vrijeđao i imao namjeru da nasrne. Naravno, on će reći da to nije istina", objasnio je Stanivuković, te dodao da će video snimak sa ovim incidentom objaviti danas u 17 sati.

Novinarima se u Banjaluci obratio i Dragan Lukač, ministar MUP-a RS.

"Ja sam se u tom trenutku osjetio ugroženim od čovjeka koji prelazi preko čitave dvorane, mašući rukama, prijeteći i unoseći se meni u facu sa namjerom, šta da uradi? Ako je mislio meni nešto da kaže, mogao je to i sa svog mjesta", objasnio je Lukač.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Skupštini RS, Srđan Mazalica, na konferenciji za novinare u Banjaluci, u utorak, izjavio je kako se u Skupštini RS treba diskutovati i da se predlažu izmjene zakonskih rješenja.

"U zadnje vrijeme čini nam se da je Narodna Skupština RS poprište za izvođenje egzibicija i performansa i da Narodna skupština služi nekim poslanicima za njihove blogove i video uratke koje postavljaju na društvenim mrežama", kazao je Mazalica.

Članovi Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa predali u utorak zahtjev policiji za odobravanje skupa u četvrtak, 26. decembra u parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci.

Članovi opozicionih partija traže ostavku ili smjenu ministra policije RS, Dragana Lukača.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oštro je osudila napad ministra policije Dragana Lukača na narodnog poslanika Draška Stanivukovića tokom sjednice Narodne skupštine RS (NSRS).

Kako je poručeno iz ambasade, 'nasilje i prijetnje nemaju mjesto u demokratskoj debati'.

Na sjednici Skupštine RS došlo je do incidenta, kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač fizički napao poslanika Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića nakon prepirke u vezi sa zastavicama NATO-a u sali Skupštine.

Incident se dogodio u toku rasprave o Programu reformi za NATO.

XS
SM
MD
LG