Dostupni linkovi

Abazović: Nije urađeno ništa na štetu države


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u srijedu je 31.marta nakon sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na kome je održano kontrolno saslušanje njega i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka, kazao da nije urađeno ništa na štetu države.

“Ne postoji osnova da su prilikom eventualnog odavanja podataka jedne strane obavještajne agencije zemlje članice NATO-a urađene stvari koje su bile na štetu države, ocijenio je Abazović. Na novinarsko pitanje da li je o svemu razgovarao sa predstavnicima zemlje članice NATO-a čiji su podaci “procurili”, potpredsjednik Vlade je odgovorio potvrdno.

“Mislim da smo i njima objasnili“, kazao je Abazović.

Afera sa otkrivanjem tajnih podataka iz obavještajno bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori otvorena je 19. marta, kada je član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Raško Konjević obavijestio javnost da je direktor ANB Dejan Vukšić odao tajne podatke neimenovane obavještajne agencije države članice NATO.

Istog dana Abazović je potvrdio da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka i najavio da će o tome s njim razgovarati.

Danas, 31.marta je istakao da Vukšić “svoj posao obavlja kako treba”.

Nakon današnjeg kontrolnog saslušanja poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević je kazao da smatra kako je Vukšić svjestan da je napravio propust.

„Prihvatanje odgovornosti od strane Vukšića i podnošenje ostavke bi bila mjera za nivo greške i kršenja zakona koje je dozvolio da se desi“, rekao je Konjević.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević iz vladajućeg Demokratskog fronta rekao je da prema onome što su na kontrolnom saslušanju rekli Abazović i Vukšić, događaj od 19. marta nije uticao na rad i komunikaciju sa partnerskim službama članica NATO-a.

“Shvatio sam da tu postoji značajan stepen povjerenja”, rekao je Knežević.

Vlada Zdravka Krivokapića koja je izabrana 4. decembra 2020., nakon što je na izborima u avgustu smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista, u sklopu širih smjena u sektoru bezbjednosti, 17. decembra je imenovala Dejana Vukšića za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Vladu podržavaju Demokratski front (DF), Demokrate i građanski pokret URA.

Vukšićevo imenovanje je naišlo na oštro protivljenje opozicije jer zakon propisuje da direktor i službenici ANB-a ne mogu biti članovi političke stranke, niti politički djelovati.

Vukšić je bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Kotora" na lokalnim izborima avgusta 2020, koja je dio koalicije predvođene DF-om na parlamentarnim izborima, na čelu sa sadašnjim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

U Višem državnom tužilaštvu (VDT) u Podgorici je 23.marta formiran predmet povodom medijskih navoda o odavanju tajnih podataka na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost, i taj predmet je u fazi izviđaja.

XS
SM
MD
LG