Dostupni linkovi

Crna Gora: Formiran predmet zbog odavanja tajnih podataka strane obavještajne službe


Zgrada u kojoj je smješteno Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, ilustratvna fotografija
Zgrada u kojoj je smješteno Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, ilustratvna fotografija

U Višem državnom tužilaštvu (VDT) u Podgorici je formiran predmet povodom novinskih tekstova vezanih za odavanje tajnih podataka na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz VDT, na pitanje da li je pokrenut postupak protiv direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića zbog odavanja tajnih podataka jedne strane obavještajne službe.

“Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, kazala je državna tužiteljka i portparolka VDT-a Lepa Medenica.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i član Odbora za bezbjednost i odbranu Raško Konjević je 19. marta saopštio da je direktor ANB Dejan Vukšić prekršio zakon o tajnosti podataka i kompromitovao podatke strane obavještajne službe države NATO članice, dostavivši ih članovima Odbora na sjednici tog dana.

Istog dana to je potvrdio potpredsjednik Vlade i koordinator sektora bezbjednosti Dritan Abazović izjavom da je Vukšić “napravio propust” odavanjem tajnih podataka.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je 21. marta stao u odbranu Vukšića, rekavši da on nije otkrio podatke dobijene od NATO-a, već da je riječ o internom dokumentu Agencije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nije želio na konferencji za medije 22. marta da komentariše obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je kazao da je NATO fokusiran na potrebu da se podaci Alijanse zaštite, te da će raditi sa svim saveznicima, na poštovanju procedura i zaštiti povjerljivih dokumenata.

Stoltenberg je kazao i da NATO ima postupak provjere u svim članica,a posebno novim, te da je zaštita podataka dovedena do najvišeg nivoa.

Dejana Vukšića je na čelu ANB sredinom decembra imenovala Vlada premijera Zdravka Krivokapića, koju podržavaju Demokratski front (DF), Demokrate i građanski pokret (GP) URA , koji su osvojili vlast na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.

Imenovanje Vukšića je naišlo na oštro protivljenje opozicije koja tvrdi da je prekršen Zakon o ANB-u, koji propisuje da direktor i službenici ANB-a ne mogu biti članovi političke stranke, niti politički djelovati.

Vukšić je bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Kotora" na lokalnim izborima avgusta 2020, koja je dio koalicije predvođene DF-om na parlamentarnim izborima, na čijem čelu je bio sadašnji premijer Zdravko Krivokapić.

XS
SM
MD
LG