Dostupni linkovi

Abazović potvrdio, šef crnogorske tajne službe odao tajne podatke


Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je saopštio da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka i najavio da će o tome s njim razgovoarati, ali nije precizirao o kakvim se tajnim podacima radi.

Time je Abazović, koordinator za sektor bezbjednosti potvrdio raniju objavu poslanika opozicione Socijaldemokratske partije Raška Konjevića, da je Dejan Vukšić odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO.

“Skadalozno je što je direktor ANB danas otišao korak dalje flagrantno kršeći Zakon o tajnim podacima. Otkrio je identitete rezidentnih predstavnika jedne NATO obavještajne agencije, što je prvorazredni skandal, nezapamćen u dosadašnjem radu u obavještajnim agencijama i parlamentarnom nadzoru. Radi se o nedopustivom propustu, jasnom kršenju zakona, za koje gospodin Vukšić mora da odgovara”, kazao je Konjević.

On je pozvao predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da se javno izjasni o ovom skandalu.

“Jer je on (Krivokapić) najodgvoorniji za očuvanje kursa koji je sam proklamovao potpisujući trojni Sporazum početkom septembra o tome da će Crna Gora nastaviti svoj evroatlanstki put i ispunjavati sve obaveze koje proističu iz članstva u NATO”, rekao je Konjević.

Konjević je ovo saopštio u pauzi sjednice Odbora za bezbjednost, na kojoj je održano kontrolnog saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića povodom medijskih navoda o Stevanu Simijanoviću.

Abazovića je Odbor saslušao, bez prisustva javnosti, zbog kontakata sa Stevanom Simijanovićem, koji se lažno predstavljao kao američki diplomata. To saslušanje tražio je Konjević, jer se prema njegovim saznanjima, Simijanović kao lice iz bezbjednosnog sektora, obavještajno angažovano u Crnoj Gori, sastajao sa Abazovićem.

Stevan Simijanović (na fotografiji) priveden je u Nikšiću pod sumnjom da je koristio falsifikovani diplomatski pasoš Sjedinjenih Država.

Nakon okončanog saslušanja, potpredsjendik Vlade Dritan Abazović je ponovio raniju tvrdnju da je priča oko njegovog susreta sa Stevanom Simijanovićem “preuveličana”, da nije povrijedio nacionalni interes Crne Gore.

Uoči početka sjednice, Abazović je na svom Twitter-u napisao da je kontrolno salušanje prihvatio sa velikim zadovoljstvom.

“Medjutim, žao mi je što je sjednica zatvorena za javnost. Lično nemam što da krijem, a za druge nijesam baš siguran da su u istoj situaciji”, napisao je Abazović.

Član Odbora iz Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, najavio je da će njegova partija insistirati da se utvrdi odgovornost u odnosu na saopšteno odavanje tajnih podataka.

“Treba da utvrdimo da li je bilo postupanja sa namjerom, ili zaista je u pitanju jedna bahatost i arogancija i nepoštovanje državnih interesa Crne Gore”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG