Dostupni linkovi

EU i SAD: Nepristrasno pravosuđe suštinski značajno za BiH


Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH
Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH

Evropska unija u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, te Misija OSCE-a u BiH i Švedska ambasada, saopštili su da je nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe od suštinske važnosti za napredak Bosne i Hercegovine (BiH) na putu ka EU.

Povodom nedavnih napada na Ured disciplinskog tužioca (UDT) u zajedničkoj izjavi se navodi da je UDT pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) presudan za osiguravanje garancije da svi nosioci pravosudnih funkcija i članovi VSTV-a u BiH promovišu ove principe i pridržavaju se najviših etičkih standarda.

Da bi se vratilo povjerenje građana u pravosuđe, potrebno je, između ostalog, osigurati da UDT može provoditi svoj mandat nezavisno i nepristrasno, bez ikakvog neprimjerenog pritiska ili ličnih napada na integritet njegovih članova. Podržavamo funkcionalnu nezavisnost ovog tijela i njegov važan posao, te sve napore koji će obezbijediti da se niko ne upliće u njegove istrage“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

EU je u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, preporučila „jačanje operativne autonomije i nezavisnosti u donošenju odluka Ureda disciplinskog tužioca” te smanjenje mogućnosti “neprimjerenog uplitanja”.

Medijski pritisci na glavnu disciplinsku tužiteljicu Alenu Kurspahić Nadarević krenuli su nakon što je UDT pokrenuo proces protiv glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić, zbog navodne zloupotrebe načina dodjeljivanja predmeta u Tužilaštvu BiH.

VSTV BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine, čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa. Predstavlja i regulatorno tijelo na nivou BiH koje postavlja etičke i profesionalne standarde za pravosudnu profesionalnu zajednicu, navodi se u zakonu kojim je uspostavljen 2004. godine.

XS
SM
MD
LG