Dostupni linkovi

Majke Srebrenice traže izvinjenje crnogorskog minstra Leposavića


Imena ubijenih u genocidu, na ploči u Memorijalnom centru Potočari
Imena ubijenih u genocidu, na ploči u Memorijalnom centru Potočari

Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražili su u utorak 30. marta izvinjenje povodom negiranja genocida od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića.

Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda u kojima je više od 70 eminentnih, iskusnih međunarodnih sudija na osnovu dokaza potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

„Niko više ne može vrijeđati žrtve. Mi to nećemo dozvoliti. Ako nam ne ponudi izvinjenje, mi ćemo u dogledno vrijeme podnijeti tužbu protiv njega. Mislim da je to sramno od čovjeka koji treba da traži istinu i gaji poštovanje prema majkama. Trebao je biti čovjek koji će graditi ljubav, a ne mržnju“, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Ministar Leposavić je na sjednici parlamenta Crne Gore 24. marta odgovarajući na poslaničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid rekao da ne može da prizna ili ne prizna događaj "o kojem nema saznanje".

"Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi", izjavio je ministar Leposavić.

Leposavić, inače doktor međunarodnog prava, rekao je da je sud u Hagu gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, "izgubio svoj legitimitet".

Leposavić je ministar u Vladi Zdravka Krivokapića koja je izabrana je 4. decembra prošle godine, nakon sto je na avgustovskim izborima smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS). Vlada je izabrana glasovima poslanika Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Izjava Leposavića naišla je na brojne kritike i osude u regiji.

U genocidu u Srebrenici 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske i paravojnih snaga iz Srbije ubile su više od 8.000 Bošnjaka.

U januaru 2007. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije okarakterisao je djelovanje VRS u Srebrenici kao genocid.

U tom gradu i okolnim opštinama ekshumirane su 94 masovne grobnice, a posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava pozitivno su identifikovani.

U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 pronađenih i identifikovanih žrtava genocida. Još se traga za više od njih 1.000.

XS
SM
MD
LG