Dostupni linkovi

Članovi ruske nadzorne komisije posetili Navaljnog u zatvoru


Navalny na sudskom saslušanju u Moskvi, 2. februar
Navalny na sudskom saslušanju u Moskvi, 2. februar

Članovi Komisije za nadzor u Vladimirskoj oblasti sastali su se sa liderom opozicije Aleksejem Navaljnim u zatvoru, nakon njegovih žalbi na loše zdravstvenoe stanja i lečenja u zatvorskoj koloniji, 85 kilometara istočno od Moskve.

Predsednik Komisije Vjačeslav Kulikov izjavio je 28. marta da je tim posetio koloniju i sastao se sa Navaljnim "kako bi se upoznao sa problemima sa njegovim zdravljem i lečenjem".

"Tokom razgovora, Navaljni se žalio na bol u nozi i tražio je pomoć u injekcijama", rekao je Kulikov.

On je takođe naveo da je Navaljni mogao da hoda i da nije izneo nikakve druge žalbe.

Kulikov je rekao da je Navaljnijev zahtev za injekcijama zvanično registrovan.

"Tražili smo od lekara da obrate pažnju na ovo i, u slučaju da je potrebno, izvrše dodatni lekarski pregled", rekao je Kulikov.

U međuvremenu, u izjavi objavljenoj na Navalnijevoj Twitter stranici 28. marta navodi se da je do posete tima Komisije za nadzor došlo 26. marta ujutro.

"Šta ih je sprečilo da o tome obaveste javnost nakon posete i da ne ćute za dva dana?", navodi se u izjavi na Twitteru.

Sjedinjene Države i Evropska unija zatražile su da Rusija pusti Navaljnog nakon što je rekao da pati od jakih bolova u leđima i da zatvorske vlasti "ne preduzimaju ništa" da reše problem.

Navaljni je u saopštenju na svojoj web stranici takođe optužio zatvorske zvaničnike da ga muče uskraćivanjem sna.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina odgovorio je da Kremlj neće reagovati na apele za puštanje Navaljnija jer "nema nikakvu ulogu u tome".

Navaljni (44), najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama.

Moskovski sud je 2. februara preimenovao uslovnu kaznu od tri i po godine koja je izrečena Navaljnom 2014. godine u zatvorsku nakon presude da je prekršio uslove ranije sudske odluke dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja i nije se na vreme javio nadležnom organu.

Sud mu je uračunao vreme povedeno u pritvoru presudivši da mora da provede dve i po godine u zatvoru.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Evropska unija i Sjedinjene Države su 2. marta uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog slučaja Navaljni.

XS
SM
MD
LG