Dostupni linkovi

Deo opozicije pozvao na zajedničko delovanje u dijalogu sa vlašću u Srbiji


Skupština Srbije, ilustrativna fotografija
Skupština Srbije, ilustrativna fotografija

Grupa stranaka koje čine Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Zajedno za Srbiju, pozvale su u subotu, 27. marta druge predstavnike opozicije na zajedničko delovanje u predstojećem međustranačkom dijalogu, koji bi trebao da se održi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

U predlogu koji je upućen direktno Skupštini slobodne Srbije, Narodnoj stranci i Srpskom pokretu Dveri navodi se da bi da bi taj tekst trebalo da bude zajednička platforma za međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

U saopštenju grupacije navodi se da tekst sadrži sve sugestije koje su date na zajedničkim sastancima na kojima je oko zahteva za slobodne i fer izbore "postignut visok stepen saglasnosti".

"Platformom je predložen i model za učestvovanje opozicije u dijalogu. Po tom predlogu bi na plenarnim sednicama srpsku opoziciju po svakoj temi dijaloga predstavljala dva stručnjaka uz prisustvo odnosno pordšku predstavnika opozicionih organizacija", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bi odluka o uspehu ili neuspehu dijaloga po tom modelu bila doneta nakon završetka dijaloga, koji ima za cilj stvaranje uslova za "slobodne i poštene izbore na kojima će gradjani odlučivati bez ucena i na bazi istinitih informacija".

Proces međustranačkog dijaloga u Srbiji počeo je u avgustu 2019. godine. Pre parlamentarnih izbora, održanih u junu 2020 god, mesecima je vođen dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje članova Evropskog parlamenta Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i dotadašnjih evroparlamentaraca Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana.

Međutim, i posle ovog dijaloga jedan deo opozicije, koji je tada bio okupljen u bloku Savez za Srbiju (SSP), nije učestvovao na izborima smatrajući da nema uslova za slobodne i poštene izbore.

Video-konferencijom, održanom 1. marta, kojom su predsedavali predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropaskog parlamenta (EP) Dejvid Mekalister (David McAllister) i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, na kojoj su učestvovali predstavnici Evropskog parlamenta (EP), pokrenute su pripremne aktivnosti za drugu fazu međustranačkog dijaloga u Srbiji.

Kako je u oktobru prošle godine izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vanredni parlamentarni izbori u Srbiji biće održani najkasnije do 3. aprila 2022. godine.

XS
SM
MD
LG