Istorija međustranačkog dijaloga u Srbiji

Dušan Komarčević

“Odsustvo održive opozicije u parlamentu”, tako je Evropska komisija u izveštaju o napretku Srbije u pregovorima iz oktobra 2020. godine, opisala stanje u Skupštini te zemlje nakon izbora održanih četri meseca ranije.

Izborni bojkot dela opozicionih snaga vodio je kao uspostavljanju izrazite većine partija okupljenih oko Srpske napredne stranke (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića. Većina je tolika da svega 23 poslanika od njih 250, nije glasalo 28. oktobra 2020. za drugi mandat premijerke Ane Brnabić.

Zahvalujući postizbornoj dominaciji jedne snage ne iznanađuju napori EU da se nakon izbora, bez obzira na uspostavljanje stabilne vlasti, otvori novi dijalog sa većinom vanparlamentarnom opozicijom.

Zapravo, dijalog se čini još potrebnijim nego novembra 2018. kada je prvi put započet.

Evroposlanici Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, posrednici u ranijem dijalogu apelovali su na vraćanje predstavnika vlasti i opozicije za pregovarački sto.

Donosimo hronologiju događaja koji su prethodili ovom procesu.

23 Novembar 2018

NAPAD NA OPOZICIONARA U SRBIJI

Grupa napadača presrela je Borka Stefanovića, tada lidera opozicione Levice Srbije, a danas zamenika predsednika Stranke slobode i pravde, uoči opozicionog skupa u Kruševcu na jugu Srbije.

Napadači su Stefanovića oborili na asfalt i tukli ga metalnim štanglama, nakon čega je on zadobio povrede glave.

Nakon incidenta su usledili protesti protiv aktuelne vlasti pod sloganom "Stop krvavim košuljama", prvo u Kruševcu i Beogradu, a zatim i u drugim gradovima Srbije. Protesti su prerasli u višemesečne građanske proteste širom Srbije pod sloganom „Jedan od pet miliona“.

13 april 2019

VELIKI PROTEST OPOZICIJE U BEOGRADU

Nakon višemesečnih demonstracija širom Srbije, koji su pokrenuti nakon prebijanja opozicionog političara Borka Stefanovića u Kruševcu novembra 2018. godine, više stranaka opozicije organizovalo je u glavnom gradu protest pod sloganom „Jedan od pet miliona“.

Pred više desetina građana zahtevi okupljenih sumirani su u tri tačke: formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma Radio televiziije Srbije, koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti.

alt text

30 juli 2019

TAJNI SASTANAK OPOZICIJE, VLASTI I EKSPERATA

Kada su mediji izvestili da se na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) održava okrugli sto na kojem učestvuju predstavnici vladajućih stranka, opozicije i nezavisni stručnjaci, javnost je bila u čudu, pošto su se učesnici ovog skupa potrudili da se za to ne sazna.

„Želeli smo da se razgovor obavlja u atmosferi u kojoj nema medija, da govorimo otvoreno o svim temama i mislim da smo u tome uspeli“, izjavio je Milan Antonijević, tadašnji direktor Fondacije za otvoreno društvo, nevladine organizacije koja je uz FPN organizovala skup.

Prvom sastanku, sa temom lokalnih izbora tada najavljivanih za mart 2020., su, između ostalih, prisustvovali tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lideri opozicionog Saveza za Srbiju (koji se u međuvremenu raspao) – predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Učesnici su dogovorili da se svi razgovori održavaju po Chattam House principu, što znači da se o događaju može izveštavati, ali da se ne mogu citirati učesnici.

9 august 2019

DRUGI SASTANAK o finansiranju političkih kampanja

Nakon sastanka predstavnici opozicije ponovili su zahteve za smenu članova REM i da se na njihovo mesto postave nezavisni stručnjaci, da se izabere nov sastav Republičke izborne komisije i da se smene direktor i članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i izaberu novi.

S druge strane, predstavnici vladajuće većine su izjavili da su spremni da prihvate deo sugestija civilnog sektora koji ne zahtevaju izmene postojećih zakona, ali da opozicija nije ponudila ništa novo. Prve dve runde razgovora održane su bez prisustva medija.

17 august 2019

ANTONIJEVIĆ: DIJALOG NAS UDALJAVA OD MOGUĆEG SUKOBA

“Vidimo neke promene, vidimo želju da se sedne za sto i da se razgovara. Efekti ovih dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda”, rekao je u intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa Milan Antonijević, moderator dijaloga vlasti i opozicije i tada izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo.

19 august 2019

TREĆA RUNDA – O MEDIJIMA

Na trećem okruglom stolu, predstavnik opozicionog Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović dao je predstavnicima vlasti rok do 15. septembra da se u parlamentu Srbije izabere novi sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ili će u suprotnom savez bojkotovati izbore.

S druge strane, Goran Vesić iz vladajuće Srpske napredne stranke i zamenik gradonačelnika Beograda izjavio je da SNS neće pristati na zahteve opozicije da se "nezakonito promeni sastav REM-a".

26 august 2019

EU NUDI POMOĆ U POSREDOVANJU DIJALOGOM

Dejvid Mekalister (David McAllister), predsedavajući Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, sastao se u Beogradu sa narodnim poslanicima iz redova vlasti i opozicije, a nakon tog susreta ponudio je pomoć Brisela u posredovanju.

5 septembar 2019

O IZBORNOJ KAMPANJI BEZ PREDSTAVNIKA SZS

Prvi sastanak bez prisustva predstavnika opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), zato što, kako su ocenili, taj format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

9 septembar 2019

Pokret slobodnih građana odustaje od razgovora

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG), koji je učestvovao na okruglom stolu o biračkim spiskovima, saopštio je da neće dalje učestvovati u razgovorima sa predstavnicima pozicije bez aktivnog i neposrednog učešća međunarodne zajednice.

9 septembar 2019

POSLEDNJA RUNDA, VLAST PREDLAŽE MERE ZA POBOLJŠANJE IZBORNIH USLOVA

Srpska napredna stranka (SNS) nudi set mera za poboljšanje izbornih uslova na šestom okruglom stolu vlasti i opozicije.

“Napravili smo set mera za koje smatramo da značajno unapređuju izborni proces, baziran na zakonima donetim od 2008. do 2012. godine”, rekao je Nebojša Stefanović, tada ministar unutrašnjih poslova. Pojasnio je i da su predviđene izmene zakona u cilju “ozbiljnije bore protiv svih uočenih slabosti i nepravilnosti”.

Bio je to poslednji susret predstavnika vlasti i opozicije u formatu podržanom od Fonda za otvoreno društvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

9 oktobar 2019

EU SE UKLJUČUJE U DIJALOG

Dijalog se iz Fakulteta političkih nauka preselio u prostorije Narodne skupštine Srbije, uz učešće predstavnika Evropskog parlamenta Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, te ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija (Sem Fabrizi). Tema prvog sastanka bilo je unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih stranaka vladajuće većine, tadašnja predsedavajuća parlamenta Maja Gojković, kao i predstavnici dela opozicije. Opozicioni blok Savez za Srbiju bojkotovao je dijalog, kao i Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, pokret Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka.

14 Novembar 2019

BILČIK I FAJON KAO ‘POJAČANJE’

Mesec dana nakon prve runde, nastavljeni su razgovori vlasti i opozicije, a tema su bili finansiranje izborne kampanje i mediji.

Osim Kukana i Flekenštajna, briselskoj delegaciji su se pridružili Vladimir Bilčik, izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju i Tanja Fajon, šefica delegacije zadužena za odnose sa Srbijom.

Nakon sastanka, Vladimir Bilčik je ocenio da je učinjen “ograničen napredak”.

Stranke koje su bojkotovale prethodnu rundu, ostale su dosledne u toj odluci. Predstavnici jedne od njih, Saveza za Srbiju su razgovarali sa evropskim zvaničnicima o izbornim uslovima, bez predstavnika vladajuće koalicije.

18 Novembar 2019

EVROPSKI PARLAMENT: POKRENUTI INICIJATIVE ZA UNAPREĐENJE IZBORNIH USLOVA

Evropski parlament saopštio je da bi u Srbiji trebalo pokrenuti dodatne inicijative radi unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama Evropske komisije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

“Političke grupe koje učestvuju u međupartijskom dijalogu prepoznale su napredak postignut u obuci zvaničnika za Jedinstveni birački spisak i na novoj internet stranici koja je otvorena da informiše građane o biračkom spisku”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

13 decembar 2019

TREĆA RUNDA: IZBORI NEĆE BITI U MARTU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je posle treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da predstojeći parlamentarni izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu koji Ustav Srbije dozvoljava, kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka dogovorenih u tri runde dijaloga.

Ona je prenela da je dogovoreno da se izabere pet članova Regulatornog tela za elektronske medije po formatu "tri plus dva" što znači da će se dva člana birati po novoj zakonskoj proceduri.

"Bitna je implementacija, pratićemo šta se dešava oko slobode medija", poručila je tada Tanja Fajon, šefica delegacije Evrposkog parlamenta.

12 januar 2020

VUČIĆ NAJAVLJUJE SPUŠTANJE IZBORNOG CENZUSA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da će se time "vratiti život" u parlament koji će, kako je naveo, tada biti mnogo reprezentativniji.

14 januar 2020

EVROPARLAMENTARCI ZABRINUTI IDEJOM SPUŠTANJA CENZUSA

Snižavanje izbornog cenzusa je zakonski moguće, ali svaka inicijativa koja menja pravila pred izbore dovodi u pitanje pravičnost izbornog procesa, naveo je Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije Parlamenta u međupartijskom dijalogu koji je prethodnih meseci vođen u Srbiji.

„Tokom našeg posredovanja u dijalogu, o ovom pitanju se nije razgovaralo sa bilo kojom političkom snagom u Srbiji“, rekao je Bilčik.

5 februar 2020

SZS BOJKOTUJE IZBORE NA SVIM NIVOIMA

Predsednik Stranke slobode i pravde i jedan od lidera opozicije Dragan Đilas izjavio je da će sve članice kao i pojedinci koji pripadaju najvećem opozicionom bloku Savezu za Srbiju bojkotovati sve izbore – parlamentarne, pokrajinske i lokalne. On je naveo da da nisu ispunjeni uslovi da izbori budu organizovani na demokratski i fer način.

10 februar 2020

SPUŠTEN CENZUS ZA ULAZAK U SKUPŠTINU

Poslanici Narodne Skupštine su na predlog vladajuće Srpske napredne stranke usvojili izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je izborni cenzus snižen sa pet na tri posto.

4 mart 2020

VUČIĆ RASPISAO IZBORE ZA 26. APRIL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore za 26. april. Izbori su prethodno raspisani i na lokalnom i pokrajinskom nivou.

6 mart 2020

PRVI SLUČAJ KORONA VIRUSA U SRBIJI

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj infekcije korona virusom. Pet dana kasnije Svetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju.

15 mart 2020

U SRBIJI VANREDNO STANJE ZBOG KORONA VIRUSA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je odlučeno da se proglasi vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

16 mart 2020

RIK PRIVREMENO ZAUSTAVIO IZBORNI PROCES U SRBIJI

Republička izborna komisija (RIK) donela je rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju parlamentarnih izbora u Srbiji.

4 maj 2020

VUČIĆ: PARLAMENTARNI IZBORI 21. JUNA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na predstojeće izbore.

On je nakon sastanka naveo da je prihvatio predlog pojedinih stranaka kojima je, kako je naveo, bilo potrebno da imaju 38 dana do održavanja izbora, te da će izbori biti održani 21. juna. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju.

6 maj 2020

UKINUTO VANREDNO STANJE

Skupština Srbije usvojila je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.

11 maj 2020

POČELA PREDIZBORNA KAMPANJA

21 juni 2020

POBEDA NAPREDNJAKA

Ubedljivu pobedu na parlamentarnim i lokalnim izborima odnela je vladajuća Srpska napredna stranka – 60, 6 posto.

Prema podacima Republičke izborne komisije, na birališta je izašlo 50,3 posto birača. Osim naprednjaka, koji su osvojili 170 poslaničih mesta, u skupštinu su ušli još samo koalicija Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, dosadašnji koalicioni partneri SNS-a, i Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića, bivšeg vaterpolo reprezentativca Srbije i nekadašnjeg člana Demokratske stranke (DS), u vreme dok su demokrate imale vlast u zemlji.

21 septembar 2020

PRESUDE U SLUČAJU NAPADA NA OPOZICIONOG POLITIČARA

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudilo je Miloša Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Marka Živkovića i Danijela Gmijovića na tri i po godine zatvora zbog napada na opozicionog političara Borka Stefanovića u Kruševcu. Taj događaj iz novembra 2018. bio je prvi povod velikih opozicionih protesta.

20 oktobar 2020

VUČIĆ: NOVI IZBORI 2022.

Nova vlada Srbije će imati ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima, najavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke.

28 oktobar 2020

NOVA VLADA, STARA PREMIJERKA

Članovi nove Vlade, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, koja je vodila i prethodnu Vladu, položili su zakletvu u Skupštini Srbije. Novu Vladu, koja ima 21 resor i dva ministra bez portfelja, Skupština je izglasala sa 227 glasova “za” i pet glasova “protiv”.

3 Novembar 2020

BRISEL PONUDIO DAČIĆU NOVI MEĐUSTRANAČKI DIJALOG

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, koji je na to mesto postavljen nakon što je u prethodnoj Vladi vodio Ministarstvo spoljnih poslova, izjavio je da je od evroposlanika Vladimira Bilčika i Tanje Fajon dobio predlog za održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o međustranačkom dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima.

22 decembar 2020

DAČIĆ I MEKALISTER: O DIJALOGU POSLE PRAZNIKA

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednik Spoljnopolitčkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister dogovorili su se u telefonskom razgovoru da posle božićnih i novogodišnjih praznika budu nastavljeni razgovori o međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

26 januar 2021

FAJON: DAČIĆ JE TRAŽIO DA BUDEM IZUZETA IZ DIJALOGA

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

Nisam to čula od predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, već mi je Mekalister preneo svoj razgovor sa Dačićem, koji je tražio da ja ne budem više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas jer Evropska unija i mi u Evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja", navela je ona.

27 januar 2021

DAČIĆ: FAJON NIJE OBJEKTIVNA

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon sama sebe diskreditovala za učestvovanje u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji. Dačić je gostujući na televiziji Happy ocenio da evroposlanica Fajon "navija za deo opozicije" u Srbiji u kom je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

2 februar 2021

DAČIĆ NAJAVLJUJE NASTAVAK DIJALOGA U MARTU

Nakon telefonskog sastanka sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić saopštio je da načelno dogovoreno da se međustranački dijalog nastavi u martu.

On je rekao da će se u dijalog ponovo uključiti, kao predstavnici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

"Tanja Fojon i Vladimir Bilčik će ostati deo dijaloga jer se nalaze na funkcijama koje su takođe povezane sa Srbijom", rekao je Dačić, navodeći da će oni učestvovati "na daljinu" u dijalogu, zbog pandemije.

24 februar 2021

BILČIK: EVROPSKI PARLAMENT SPREMAN DA POMOGNE SRBIJI

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će 1. marta početi međustranački dijalog u Srbiji uz posredstvo Evropske unije. On je rekao da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju na sledećim izborima.

1 mart 2021

‘DRUGA FAZA DIJALOGA’

„Danas je putem video-konferencije na kojoj su učestvovali predstavnici Evropskog parlamenta pokrenuta druga faza međustranačkog dijaloga“, rekao je u obraćanju medijima iz Skupštine Srbije predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Dačić je dodao da su sastankom predsedavali Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i on, a da su na sastanku učestvovala i četiri predstavnika Evropskog parlamenta - Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji su učestvovali i u prvoj fazi dijaloga.