Dostupni linkovi

Komšić: Vlada Hrvatske mora zaustaviti radove na plinovodu preko rijeke Save


Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić reagovao je 26. marta na objavu da su postavljene plinovodne instalacije preko rijeke Save, kojim je Rafinerija nafte Bosanski Brod spojena na gasni sistem Hrvatske.

"Postavljanje instalacija u svojevrsnoj tajnosti, bez znanja državnih institucija BiH, očito je još jedan čin agresije na BiH, u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inostranih aktera", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Komšićevog kabineta.

Komšić ističe da Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu jer se radi o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine.

Prema istoj objavi za javnost, član Predsjedništva BiH je zatražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova BiH koji su odgovorili da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, memoranduma o saradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina sa jedne strane i Hrvatska sa druge strane, ovakvo nešto dogovorom omogućile.

"Sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali. Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić.

Bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno, dodaje se u saopštenju iz kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića.

"Očekujem od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, da odmah stupi kontakt sa Graničnom policijom BiH koja mora učiniti sve da se bespravni radovi odmah zaustave", zaključio je Željko Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je takođe 26. marta, tokom posjete Banjoj Luci, da je postavljanje cijevi za gasifikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine akt koji je protivan međunarodnom pravu i pravu BiH.

Džaferović je poručio da je siguran da državne institucije nisu dale odobrenje, te da su tu radi o samovlašću i zloupotrebi za koju će odgovarati i neki iz BiH i neki iz drugih država.

Hrvatska je bez saglasnosti državnog nivoa BiH, a na osnovu sporazuma s bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska (RS), već blizu završetka projekta gasifikacije Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Tako će ova rafinerija direktnim plinovodom biti spojena na hrvatski plinski sistem.

Entitet Republika Srpska i Hrvatska potpisali su još 2017. godine Protokol o snabdijevanju prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod u Bosni i Hercegovini.

Na ovo je kompanija BH Gas oštro reagovala, tvrdeći da se takve međudržavne veze ne mogu uspostavljati bez međudržavnih ugovora.

XS
SM
MD
LG