Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Postignut dogovor oko plinifikacije rafinerije Brod


U toku je pregled postojećeg produktovoda kojim bi se plin dovelo do rafinerije

Plinifikacija rafinerije u Brodu u Bosni i Hercegovini trebala bi biti dovršena u trećem kvartalu sljedeće godine, rečeno je na sastanku hrvatskih vlasti i ruskih vlasnika rafinerije. Kako su pojasnili, do zastoja u realizaciji pred godinu dana potpisanog protokola o plinifikaciji došlo je zbog komercijalnih, a ne političkih razmimoilaženja.

Ruska i hrvatska strana izrazile su žaljenje zbog smrti jednog i ranjavanja devet radnika rafinerije u sinoćnjoj (9. listopad) eksploziji.

Šta je uzrok eksplozije u Rafineriji nafte Brod?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Komercijalna razmimolaženja između između Optima grupe koja u ime vlasnika, ruskog Zarubežnjefta upravlja rafinerijom nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini koja je pred plinifikacijom i hrvatske tvrtke Crodux koja bi trebala dobavljati plin iz Hrvatske za rafineriju u BiH bit će uskoro prevladana i plinifikacija rafinerije i prestanak zagađivanja okoliša sumporovodikom bit će dovršena u trećem tromjesečju sljedeće godine, rečeno je nakon sastanka hrvatskih vlasti sa Zarubežnjeftom u Slavonskom Brodu.

„Politička volja za rješenje ovog problema postoji, i od strane hrvatske Vlade i od strane Ruske federacije. Činjenica da postoje mala razmimoilaženja iz moje osobne perspektive neće spriječiti da dođe do konačnog dogovora i plinifikacije. Još jednom – plinifikacija rafinerije je rješenje problema koje grad Slavonski Brod i naše građane u širem okruženju tišti već godinama“, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike u hrvatskoj Vladi Tomislav Ćorić.

Generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov kazao je nakon sastanka da je popravljanje ekološke situacije u brodskoj rafineriji za njih prioritet. Dva su koraka – jedan je modernizacija rafinerije i njeno prilagođavanje na korištenje plina, a drugi je dovod plina od hrvatske granice do rafinerije.

„U prvom koraku kompanija je već investirala šest milijuna dolara, u prosincu će biti spreman novi kotao u rafineriji i već tada bit će moguće upola smanjiti emisiju sumporovodika u zraku. Potpuna modernizacija bit će gotova u trećem kvartalu 2019. godine“, rekao je Kudrjašov.

On je kazao kako je na sastanku bilo govora i o načelima formiranja cijene plina kojim će se opskrbljivati rafinerija, što je - čini se – bila glavna točka prijepora:

„Procjenjujem da smo danas postigli ozbiljan pomak, to je pitanje i sa moje strane i od strane gospodina ministra pod velikom dozom kontrole, i nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane u postupku.“

U toku je pregled postojećeg produktovoda kojim bi se plin dovelo do rafinerije, i nakon što on bude dovršen, moći će se postaviti konkretne tokove, ali kraj sljedeće godine je po Ćorićevoj procjeni realno vrijeme za kompletan prelazak rafinerije na rad na plin.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je inicirala ovaj sastanak podsjetila je koji su planovi:

„Plan je opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafineriju nafte Brod - od strane opskrbljivača Crodux Plin izravnim priključenjem rafinerije na plinski transportni sustav Republike Hrvatske na mjestu Slobodnica prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod koji će biti isključivo korišten za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.“

Rafinerija Brod je nakon devastacije tijekom rata u Bosni i Hercegovini puštena u pogon pred 10 godina i otada stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju na zagađenje iz rafinerije – veliku koncentraciju čestica u zraku i sumporovodik.

Pred nekoliko godina montirane su, nakon više ekoloških incidenata, i dvije mjerne stanice u Slavonskom Brodu, koje i redovitim mjerenjem pokazuju da kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu nije zadovoljavajuća po dva ili po tri parametra, ovisno o mjerenju.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG